Categories: actualitate

„Rusii au doborat avionul MH17 in care au murit 298 de oameni”. Concluzia anchetatorilor internationali este clara, regimul Putin este de vina

Racheta care a doborat zborul MH17 deasupra Ucrainei in 2014 provenea de la o unitate militara rusa, au declarat joi anchetatorii internationali care se ocupa de acest caz, informeaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

Anchetatorii ‘au concluzionat ca racheta Buk-Telar, care a doborat MH17, provenea de la Brigada 53 antiaeriana cu baza la Kursk, in Rusia’, a anuntat anchetatorul olandez Wilbert Paulissen. ‘Brigada 53 face parte din fortele armate ruse’, a adaugat el in cadrul unei conferinte de presa.

‘Toate vehiculele dintr-un convoi care transporta racheta apartineau fortelor armate ruse’, a insistat anchetatorul olandez, ale carui declaratii au fost difuzate de televiziuni.

Avionul companiei Malaysia Airlines a fost doborat in estul separatist prorus al Ucrainei la 17 iulie 2014 si toate cele 298 de persoane care se aflau la bordul sau, in majoritate olandezi, si-au pierdut viata.

In septembrie 2016, anchetatorii internationali ajunsesera deja la concluzia ca racheta fusese adusa din Rusia inainte de a fi lansata de pe teritoriul din estul Ucrainei controlat de separatisti prorusi. Totusi, ei nu au indicat cine anume a tras proiectilul.

Pana acum, echipa internationala de ancheta a reconstituit minutios traseul efectuat de convoiul militar de la Kursk, care a traversat frontiera ucraineana, utilizand fotografii si inregistrari video.

Potrivit anchetatorului Paulissen, racheta Buk are ‘numeroase caracteristici unice care in sine pot constitui un fel de amprenta digitala a rachetei’.

Rusia a negat de la bun inceput orice implicare in aceasta tragedie, conform Reuters.

Investigatia efectuata de Olanda se focalizeaza in prezent pe aproximativ 100 de persoane suspectate ca au jucat ‘un rol activ’ in acest caz. Insa niciun nume nu a fost mentionat pana acum.

Seful anchetatorilor, Fred Westerbeke, a subliniat joi ca ancheta se afla in ‘faza finala’, apreciind totusi ca ‘mai sunt lucruri de facut’.

In decursul anilor trecuti, ‘noi am adunat multe probe, dar nu suntem inca pregatiti’ sa procedam la inculpari, a afirmat el.

Autoritatile olandeze au anuntat ca procesul oricarui suspect arestat in acest caz va avea loc in Olanda, in baza unui acord intre tarile participante la ancheta.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

6 ore ago

Amendat cu 9000 de dolari, inculpatul Donald Trump risca si inchisoarea. Judecatorul il acuza de ofensa adusa juratilor si martorilor

Judecatorul Juan Merchan, care prezideaza procesul penal de la New York al lui Donald Trump…

2 ore ago

Iohannis a promulgat legea, alegerile prezidentiale vor avea loc cu trei luni inainte ca presedintele sa-si finalizeze mandatul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, marti, legea care stabileste ca alegerile pentru presedintele Romaniei pot…

2 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

4 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

3 ore ago