externe

Seful spionajului de la Moscova da vina pe Ucraina pentru atacul terorist: „Bineinteles, Ucraina”

Nikolai Patrusev, un inalt oficial rus din domeniul securitatii ruse, a declarat marti ca Ucraina se afla in spatele atacului asupra unei sali de concerte din Moscova, soldat cu cel putin 139 de morti, au relatat agentiile de presa.

„Bineinteles, Ucraina”, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev, raspunzand la o intrebare daca in spatele atacului de vineri se afla Kievul sau gruparea Stat Islamic, care a revendicat atacul.

Kievul a negat orice implicare in atac.

Citeste si: Ipoteza-soc: Sala de concerte Crocus, unde a avut loc atacul terorist, era intesata de ofiteri FSB imbracati in albastru, care si-au pastrat calmul si in care teroristii nu au tras niciun glont – VIDEO

Un sondaj realizat pe strazile din Moscova de jurnalistii de la The Moscow Times in legatura cu adevaratii vinovati pentru atacul terorist arata raspunsuri surprinzatoare. Multi dintre rusi indica chiar catre puterea de la Moscova.

Iata cateva dintre raspunsuri, video mai jos:

„Nu o sa raspund la asta. Stiu raspunsul, dar nu o sa-l spun”

„Probabil ca (atacul terorist) este util pentru un puci militar in tara”

„America sau Ucraina, ei nu sunt prietenii nostri”

„Nu cred ca Ucraina este implicata, cred ca este o lupta interna pentru putere”

„Nu-mi place politica, asa ca nu vreau sa ma pronunt”

„Ma uitam la stirile live din timpul atacului si am vazut ca fortele de securiate au aparut dupa ce teroristii au plecat”

„Raman o granada de intrebari fara raspuns. Unde au fost fortele de politie? Atacatorii au intrat cu mitraliere, nu era un singur ofiter de politie acolo. Iar cand oamenii au inceput sa sune, nimeni nu a venit. Unde erau polististii? Daca mergi la un meci de fotbal, sunt puncte de control cu politisti pe tot stadionul. Sunt politisti pe cai, acolo nu era un singur politist. Unde au fost?”

Rusia a pus luni la indoiala afirmatiile Statelor Unite potrivit carora gruparea militanta Stat Islamic ar fi responsabila pentru atacul armat asupra unei sali de concerte de langa Moscova, care a ucis 137 de persoane si a ranit alte 182, arata Reuters intr-o analiza.

In cel mai sangeros atac din interiorul Rusiei din ultimele doua decenii, patru barbati au dat buzna vineri seara in sala de spectacole Crocus City Hall, mitraliind oamenii  inainte ca grupul rock din epoca sovietica Picnic sa cante hitul sau „Afraid of Nothing” (Nu mi-e teama de nimic).

Patru barbati, dintre care cel putin unul este tadjik, au fost arestati preventiv pentru terorism. Acestia au aparut separat, condusi intr-o cusca la tribunalul districtual Basmanny din Moscova de catre ofiterii Serviciului Federal de Securitate.

Statul Islamic a revendicat responsabilitatea pentru atac, revendicare pe care Statele Unite au declarat public ca o cred, iar grupul militant a publicat intre timp ceea ce spune ca sunt imagini de la atac.

Oficialii americani au declarat ca au avertizat Rusia cu privire la un atac iminent la inceputul acestei luni.

Dar presedintele Vladimir Putin nu a mentionat public grupul militant islamist in legatura cu atacatorii, despre care a spus ca au incercat sa fuga in Ucraina.

Putin a spus ca unele persoane din „partea ucraineana” au fost pregatite sa ii duca pe atacatori peste granita. Ucraina a negat orice rol in atac, iar presedintele Zelenski l-a acuzat pe Putin ca a incercat sa deturneze vina pentru atacul de la sala de concerte catre Ucraina.

Purtatoarea de cuvant a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a pus sub semnul intrebarii afirmatiile SUA potrivit carora Statul Islamic, care a incercat candva sa controleze zone intinse din Irak si Siria, s-ar afla in spatele atacului.

„Atentie – o intrebare adresata Casei Albe: Sunteti siguri ca este vorba de ISIS? Ati putea sa va mai ganditi o data la asta?”, a scris Zaharova intr-un articol pentru ziarul Komsomolskaia Pravda.

Zaharova a spus ca Statele Unite raspandesc o versiune „bau-bau” cu Statulul Islamic pentru a-si acoperi „pupilele” de la Kiev si a reamintit cititorilor ca Washingtonul i-a sustinut pe luptatorii „mujahedini” care au luptat impotriva fortelor sovietice in anii 1980.

Statele Unite dispun de informatii care confirma revendicarea Statului Islamic, au declarat vineri doi oficiali americani.

Putin a declarat ca 11 persoane au fost retinute, inclusiv cei patru suspecti, care au fugit din sala de concerte si s-au indreptat spre regiunea Briansk, la aproximativ 340 km sud-vest de Moscova, pentru a se strecura peste granita cu Ucraina.

Videoclipuri neverificate cu interogatoriile suspectilor au circulat pe retelele de socializare. Unul dintre suspecti a fost aratat avand o parte din ureche taiata si bagata in gura.

Unul dintre barbati, un tadjik pe nume Dalerdzhon Mirzoyev, s-a sprijinit de cusca de sticla in timp ce i se citea acuzatia de terorism.

Saidakrami Rachabalizoda, cu urechea bandajata, statea jos.

Muhammadsobir Fayzov, a aparut in haine de spital gaurite si s-a asezat pe un scaun medical, cu fata acoperita de taieturi.

Shamsiddin Fariduni, cu fata plina de vanatai, a stat in picioare.

Guvernul francez a declarat duminica tarziu ca a ridicat avertismentul de alerta terorista la cel mai inalt nivel in urma impuscaturilor din Moscova.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Surse: Ciolacu s-a intalnit cu Dan Voiculescu de mai multe ori in ultimele zile. Presiuni pentru ca Piedone sa fie retras in favoarea lui Firea

Premierul PSD Marcel Ciolacu s-a intalnit de cateva ori, in aceste zile, cu Dan Voiculescu…

4 ore ago

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale…

3 minute ago

Parlamentul European, vot zdrobitor prin care refuza sa recunoasca rezultatul alegerilor prezidetiale din Rusia. Orban al Ungariei este singurul lider UE care l-a felicitat pe Putin

Parlamentul European refuza sa recunoasca rezultatele alegerilor prezidentiale din Rusia si a cerut statelor membre…

22 de minute ago

BREAKING Clotilde Armand, trimisa in judecata chiar in ziua in care si-a depus candidatura. Acuzatiile procurorilor si reactia primarului Sectorului 1

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a fost trimisa joi in judecata de procurori, la putin…

3 ore ago

Au zburat palele cabaretului Moulin Rouge, faimos obiectiv turistic al Parisului – Video

Palele morii de vant Moulin Rouge, unul dintre cele mai faimoase obiective turistice din Paris,…

O oră ago