politica

„Specialistii” lui Ciolacu. Rata inflatiei in Romania a crescut in luna martie peste media din UE

Rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a crescut in luna martie pana la 7,8%, de la 6,2% in luna februarie, tarile membre cu cele mai ridicate rate fiind Lituania (15,6%), Estonia (14,8%), Cehia (11,9%), Tarile de Jos (11,7%), Letonia (11,5%), Bulgaria (10,5%), Polonia (10,2%), Spania (9,8%) si Romania (9,6%), arata datele publicate, joi, de Eurostat, citate de Agerpres.

Comparativ cu situatia din luna februarie 2022, rata anuala a inflatiei a crescut in 25 de state membre, inclusiv in Romania, de la 7,9% pana la 9,6%. In luna martie 2021 rata anuala a inflatiei in Uniunea Europeana a fost de 1,7% iar in Romania a fost de 2,5%.

In zona euro, rata anuala a inflatiei a crescut pana la 7,4% in luna martie, de la 5,9% in februarie. In urma cu un an rata inflatiei in zona euro era de 1,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra cresterii anuale a preturilor a venit din partea energiei, unde s-a inregistrat o crestere de 4,36 puncte procentuale, urmata de preturile la servicii care au inregistrat un avans de 1,12 puncte procentuale si preturile la alimente care au crescut cu 1,07 puncte procentuale.

De asemenea, datele Eurostat arata ca inflatia de baza (core inflation) in zona euro, adica ceea ce ramane dupa ce sunt eliminate preturile pentru bunuri volatile, precum energia si alimentele, a crescut cu 3,2% in ritm anual, peste tinta BCE. Inflatia de baza este indicatorul urmarit cu atentie de catre BCE la elaborarea deciziilor sale de politica monetara.

In cazul Romaniei, Institutul National de Statistica (INS) a informat anterior ca rata anuala a inflatiei a urcat la 10,15% in luna martie 2022, de la 8,53% in februarie, in conditiile in care marfurile nealimentare s-au scumpit cu 10,86%, cele alimentare cu 11,20%, iar serviciile cu 6,53%. Potrivit sursei citate, indicele armonizat al preturilor de consum in luna martie 2022 comparativ cu luna februarie 2022 este 101,95%. Rata anuala a inflatiei in luna martie 2022 comparativ cu luna martie 2021 calculata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) este 9,6%.

BNR prognozeaza o inflatie de 11,2% la finalul trimestrului II din 2022, de 10,2% la finalul trimestrului III din acest an si de 9,6% la sfarsitul trimestrului IV din 2022, conform Raportului trimestrial asupra inflatiei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Flacara olimpica, preluata la Atena de presedintele Comitetului de organizare a JO de vara. Va calatori 12 zile la bordul velierului Belem pana la Marsilia

Jucatorul grec de polo pe apa Ioannis Fountoulis, ultimul dintr-un lung sir de purtatori de…

5 ore ago

Extremistul Ben-Gvir, ministrul israelian al securitatii nationale, ranit usor intr-un accident de masina

Ministrul israelian al securitatii nationale, extremistul Itamar Ben-Gvir, a fost transportat la spital dupa ce…

5 ore ago

Sustinatorii premierului spaniol Sanchez convoaca mitinguri, in timp ce liderii de stanga din strainatate il indeamna sa ramana in functie

Sustinatorii premierului spaniol Pedro Sanchez pregatesc mitinguri pentru a-l indemna sa ramana in functie, dupa…

5 ore ago

Netanyahu spune ca deciziile CPI nu vor afecta actiunile Israelului insa vor crea un precedent periculos

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat, vineri, ca orice decizie a Curtii Penale Internationale, care…

5 ore ago

Arestarea adjunctului ministrului rus al apararii ar putea fi lovitura unui „clan” rival

Ministrul rus al apararii, Serghei Soigu, a incercat sa trimita un mesaj ca nu se…

5 ore ago