Categories: externe

SUA o iau inainte rusilor si ataca ISIS la sol. Deja a fost UCIS un soldat american

Statele Unite au suferit primul esec in batalia la sol impotriva gruparii Stat Islamic in Irak, in timpul unei operatiuni de salvare a 69 de ostatici detinuti de jihadisti. Un militar american a fost ucis in timpul unui raid de noapte.

„Aceasta operatiune a fost planificata in mod deliberat dupa ce am primit informatii ca urmeaza o iminenta executie in masa a ostaticilor”, a declarat Peter Cook, purtatorul de cuvant al Pentagonului. Misiunea a vizat un avanpost al gruparii teroriste din Hawija, in nordul Irakului, un oras majoritar kurd. Operatiunea a reprezentat o colaborare intre fortele speciale americane si combatantii kurzi Peshmerga, anunta telegraph.co.uk.

Militarii s-au apropiat cu elicoptere de zona in care se aflau jihadistii, iar atacul a fost dat in jurul orei 2.00 noaptea. Un militar american nu a supravietuit ranilor provocate in urma actiunii. Este prima victima de partea americana in urma unei operatiuni anti-ISIS la sol, de la declansarea campaniei anti-jihadiste, in august anul trecut. Si trei luptatori Peshmerga au fost raniti in timpul raidului.

„Felicit si le multumesc persoanelor curajoase care au participat la aceasta operatiune incununata de succes si care a salvat multe vieti. Regret profund pierderea unui om de-al nostru, care a murit in timp ce isi sprijinirea camarazii sai din Irak aflati intr-o misiune dificila”, a declarat generalul Lloyd Austin J III, comandantul Comandamentului Central al SUA.

Peter Cook a declarat ca cinci jihadisti au fost capturati, mai multi au fost ucisi, iar SUA a obtinut informatii importante despre grupare.

Cu o zi inaintea raidului, ISIS a anuntat ca a executat 18 persoane acuzate de spionaj. Unul dintre ostatici a fost tarat pe strazi pana cand a murit, iar altii au fost spanzurati de stalpi de electricitate, arata presa locala.

Bazandu-se pe sprijinul aerian al SUA, trupele irakiene si militiile siite au intensificat, in ultimele saptamani, ofensiva asupra orasului Ramadi si a rafinariei de petrol de la Baiji.

Joi, avioanele coalitiei au lansat un atac amplu in zona de extractie a petrolului controlata de ISIS, ca parte a unei operatiuni de limitare a surselor de finantare a gruparii jihadiste. Rafinaria le-ar oferi intre 1,7 si 5,1 milioane de dolari lunar.

Colonelul Steven Warren, purtatorul de cuvant al Coalitiei, a declarat ca, in ciuda campaniei anti-jihadiste din Irak si Siria, care dureaza de mai bine de un an, exista putine semne ca gruparea si-ar fi slabit fortele.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Gabriela Jianu

Share
Published by
Gabriela Jianu

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

13 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

13 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

13 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

13 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

13 ore ago