externe

SUA au in vedere un plan privind producerea de arme in comun cu Taiwan

Guvernul SUA are in vedere un plan privind producerea de arme in comun cu Taiwan, potrivit Reuters.

Incepand cu 2017, presedintii americani au aprobat vanzari de arme catre Taiwan de peste 20 de miliarde de dolari, deoarece China a intensificat presiunea militara asupra insulei guvernate democratic pe care Beijingul pretinde ca este teritoriul sau.

Dar Taiwan si Congresul SUA au avertizat cu privire la intarzierile livrarilor din cauza dificultatilor lantului de aprovizionare si a restantelor cauzate de cresterea cererii pentru unele sisteme din cauza razboiului din Ucraina.

Rupert Hammond-Chambers, presedintele Consiliului de Afaceri SUA-Taiwan, care numara ca membri numerosi contractori din industria de aparare din SUA, a spus ca inca nu s-a stabilit ce arme vor fi considerate ca parte a efortului, desi probabil ca se vor concentra pe furnizarea de munitii si tehnologie de rachete.

Ministerul taiwanez de Externe a refuzat sa comenteze, dar a reiterat ca relatiile dintre Taiwan si SUA sunt atat „stranse, cat si prietenoase”.

Posibilitatile avute in vedere includ furnizarea de catre SUA de tehnologie pentru producerea de arme in Taiwan sau producerea armelor in Statele Unite, cu componente taiwaneze.

Un purtator de cuvant al Departamentului de Stat al SUA a spus ca „Statele Unite analizeaza toate optiunile pentru a asigura transferul rapid al capacitatilor defensive catre Taiwan”.

„Furnizarea rapida de armament defensiv catre Taiwan este esentiala pentru securitatea acestei tari si vom continua sa lucram cu industria pentru a sprijini acest obiectiv”, a spus purtatorul de cuvant.

Informatia a aparut venit dupa ce luni, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, la un forum de la Universitatea Stanford ca „Beijingul este hotarat sa urmareasca reunificarea (cu Taiwan) intr-un timp mult mai rapid”, desi nu a specificat o data.

Duminica, presedintele chinez Xi Jinping a afirmat ca Beijingul nu va renunta niciodata la dreptul de a folosi forta impotriva Taiwanului, pe care il considera propriul teritoriu, dar se va stradui sa se ajunga la o reglementare pasnica.

La randul sau, biroul presedintiei taiwaneze a asigurat zilele trecute ca Taiwanul nu va ceda in privinta suveranitatii sale si nu va face compromisuri in ce priveste libertatea si democratie, dar ca o „intalnire” pe campul de lupta nu reprezinta o optiune, aminteste Reuters.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

6 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

7 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

9 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

10 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

10 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

10 ore ago