externe

SUA trimit un portavion in ajutorul Israelului. Plus distrugatoare si crucisatoare dotate cu rachete

Un grup de atac al Marinei SUA se indreapta catre Marea Mediterana de Est, conform secretarului Apararii, Lloyd Austin, in timp ce Israelul se pregateste pentru o campanie pe scara larga impotriva Hamas in Fasia Gaza, anunta CNN.

USS Gerald R. Ford, un portavion cu propulsie nucleara, naviga impreuna cu Marina Italiana zilele trecute, insa acum se apropie de Israel.

Portavionul va fi insotit de distrugatoare cu rachete ghidate si crucisatoare cu rachete ghidate.

SUA ia si masuri pentru consolidarea prezentei de avioane de lupta in regiune, este vorba despre escadroane de F-35, F-15, F-16 si A-10. O parte au fost trimise in Orientul Mijlociu in ultimele luni ca raspuns la agresiunea fortelor iraniene in regiune, inclusiv in Siria si in Golful Omanului.

„Gandurile mele continua sa fie alaturi de poporul israelian si de numeroasele familii care au pierdut persoane dragi in urma atacului terorist abominabil al Hamas. Astazi, ca raspuns la acest atac al Hamas asupra Israelului si in urma unor discutii detaliate cu presedintele Biden, am ordonat mai multe masuri pentru a consolida pozitia Departamentului Apararii in regiune pentru a sustine eforturile de descurajare regionala.

Am ordonat deplasarea Grupului de atac al portavioanelor USS Gerald R. Ford in Mediterana de Est. Acesta include portavionul USS Gerald R. Ford (CVN-78), crucisatorul cu rachete ghidate din clasa Ticonderoga USS Normandy (CG 60), precum si distrugatoarele cu rachete ghidate din clasa Arleigh-Burke USS Thomas Hudner (DDG 116), USS Ramage (DDG 61), USS Carney (DDG 64) si USS Roosevelt (DDG 80). De asemenea, am luat masuri pentru a spori escadrilele de avioane de lupta F-35, F-15, F-16 si A-10 ale Fortelor Aeriene ale SUA din regiune. Statele Unite mentin forte pregatite la nivel global pentru a consolida si mai mult aceasta postura de descurajare, daca este necesar.

In plus, guvernul Statelor Unite va pune rapid la dispozitia Fortelor de Aparare ale Israelului echipamente si resurse suplimentare, inclusiv munitii. Prima asistenta de securitate va incepe sa se deplaseze astazi si va sosi in zilele urmatoare.

Consolidarea posturii noastre de forta comuna, pe langa sprijinul material pe care il vom oferi rapid Israelului, subliniaza sprijinul de fier al Statelor Unite pentru Fortele de Aparare ale Israelului si pentru poporul israelian. Echipa mea si cu mine vom continua sa fim in stransa legatura cu omologii nostri israelieni pentru a ne asigura ca au tot ce le trebuie pentru a-si proteja cetatenii si pentru a se apara impotriva acestor atacuri teroriste odioase”, a anuntat Austin.

Cel putin 500 de persoane au fost ucise in Israel in atacul surpriza major al gruparii militante palestiniene Hamas din Fasia Gaza, au declarat duminica surse medicale, iar alte 2.048 au fost ranite, conform Ministerului israelian al Sanatatii, informeaza DPA.

Mai multi raniti sunt in stare critica, a precizat ministerul.

Hamas, care conduce Fasia Gaza, a declansat sambata o ofensiva din zona de coasta, lansand peste 3.000 de rachete asupra Israelului.

Luptatorii Hamas au avansat, de asemenea, peste granita pe uscat, dar si pe cale aeriana si maritima.

Mai multi israelieni au fost dusi cu forta in Gaza, unde sunt tinuti ostatici de Hamas, potrivit armatei israeliene.

Un purtator de cuvant militar a vorbit despre un „numar semnificativ”, fara a oferi detalii suplimentare.

Cabinetul de securitate israelian a declarat duminica stare de razboi in urma ofensivei Hamas, permitand „pasi militari de anvergura”, a anuntat biroul premierului israelian Benjamin Netanyahu.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Recent Posts

Fraude grave in Sectorul 2, acuza primarul Mihaiu: „Pe site-ul AEP sunt publicate procese verbale false”. A fost deschis dosar penal in rem

Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a acuzat joi ca "pe site-ul AEP sunt publicate procese…

28 de minute ago

Negoita, speriat ca Nicusor Dan il lasa fara banii de borduri: „Voi propune un referendum”

Primarul Sectorului 3, Robert Negoita, a anuntat joi ca va propune un referendum privind "reguli…

O oră ago

Romania si alte 7 state UE cer restrictionarea circulatiei diplomatilor rusi. Sa nu mai aiba voie sa circule liber prin tot spatiul Schengen

Opt ministri de externe din tarile Uniunii Europene au cerut UE sa interzica diplomatilor rusi…

4 ore ago