externe

Suedia anunta ca „nu exclude” trimiterea de avioane in Ucraina. Temutele Gripen se produc in Suedia

Premierul suedez Ulf Kristersson a efectuat miercuri o vizita la Kiev, unde nu a exclus trimiterea de avioane de lupta in Ucraina, dar a avertizat ca trebuie sa se actioneze prin intermediul unei coalitii internationale coordonate, informeaza CNN.

„Nu excludem nimic in acest moment”, a declarat Kristersson intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Dar, in acelasi timp, recunoastem, de asemenea, faptul ca avem nevoie de o coalitie internationala pentru a face alti pasi.”

Kristersson a adaugat ca intelege pe deplin argumentul Ucrainei de a cere ca aliatii „sa nu intarzie prea mult” sa furnizeze asistenta in domeniul apararii. Dar el a remarcat, de asemenea, „situatia foarte speciala” in care se afla Suedia, care candideaza pentru aderarea la NATO alaturi de Finlanda.

„Avem motive foarte evidente pentru a fi foarte atenti cu propria noastra aparare in acest moment”, a spus Kristersson.

„Vom face tot ceea ce putem pentru a sprijini Ucraina si o vom face intr-un mod care nu pune in pericol abilitatea suedeza de a ne apara – pentru ca aceasta este o competenta de baza pe care trebuie sa o sustina o tara candidata la NATO.”

Kristersson a remarcat, de asemenea, „sprijinul ferm al Suediei pentru integrarea Ucrainei in UE”, adaugand: „Sunteti europeni. Apartineti Europei si apartineti UE”.

Zelenski a multumit Suediei pentru sprijin si pentru pachetul de aparare.

„Chiar recent, Suedia a alocat Ucrainei aproape un miliard de dolari in asistenta pentru aparare. Va multumim pentru sprijinul dumneavoastra”, a declarat Zelenski in timpul conferintei de presa. „Soldatii nostri asteapta cu nerabdare, in special, pachetul de ajutor aprobat recent – stralucitul Arcas suedez, unul dintre cele mai bune sisteme de artilerie din lume.”

„Astazi, Suedia se afla printre primii 5 furnizori de echipamente esentiale pentru refacerea retelei noastre electrice dupa loviturile rusesti. Acesta este un indiciu clar al cat de mult pretuieste Suedia oamenii si umanitatea”, a adaugat Zelenski.

Temutele avioane de lupta Gripen se produc in Suedia.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

4 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

4 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

6 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

7 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

7 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

7 ore ago