externe

Tristan din Belgia a venit sa lupte cu rusii in Ucraina: „Trebuia sa vin, sa fac ceea ce pot pentru a proteja poporul ucrainean”

Ministerul de Externe al Ucrainei a distribuit luni o inregistrare cu un nou membru al Legiunii internationale, un tanar din Belgia.

Tristan este din Belgia, student la Psihologie, si a venit in Ucraina  sa lupte cu arma in mana contra invadatorilor rusi.

„Am venit sa ma alatur Legiunii Internationale de Aparare a Ucrainei pentru libertate in Europa. A trebuit sa vin si sa fac ceea ce pot face cel mai bine, sa fac ceea ce pot face pentru a proteja poporul ucrainean”

In contextul in care mii de potentiali luptatori din afara Ucrainei se ofera sa ajute aceasta tara sa se apere impotriva invaziei ruse, unii dintre ei pot suporta consecintele legii in tarile de origine. Cetateni din Canada, Georgia, India, Japonia, Regatul Unit si SUA se afla printre acesti voluntari, au relatat Reuters si alte organizatii media.

Agentia de presa britanica face o prezentare succinta a legilor care ii vizeaza pe strainii care s-au inscris in ”legiunea internationala” a Ucrainei.

Cetatenii SUA nu au interdictia de a fi in serviciul militar al altei tari, potrivit website-ului Departamentului de Stat american. A activa ca ofiter sau a lupta contra unei tari ce este in relatii de pace cu SUA poate fi un motiv pentru renuntarea la cetatenie in mod voluntar, dar precedentul Curtii Supreme afirma ca doar serviciul militar strain nu poate fi folosit pentru privarea americanilor de cetatenie.

O lege separata din SUA, datand din 1794, Neutrality Act, le interzice cetatenilor sa lupte contra guvernelor straine care sunt in relatii de pace cu Washingtonul si prevede o pedeapsa cu inchisoarea de pana la trei ani. Legea, care din punct de vedere tehnic s-ar putea aplica actiunii militare voluntare contra Rusiei, a fost folosita pentru a condamna americani implicati intr-o tentativa de lovitura de stat in Gambia in 2014.

Altfel, actul normativ a fost rar pus in aplicare in istoria moderna, potrivit lui David Malet, profesor la Universitatea Americana din Washington, D.C.. ”Lipsesc legaturile cu terorismul intern, este greu sa-mi imaginez americani care sunt condamnati pentru ca merg in Ucraina”, a explicat Malet.

Britanicii care merg in Ucraina pentru a lupta ar putea face obiectul unei puneri sub acuzare la intoarcerea in tara, conform unei notificari de calatorie publicata de Foreign Office, actualizata ultima data miercuri. Intrebat de Reuters ce acuzatii li s-ar aplica cetatenilor Regatului Unit, un purtator de cuvant al diplomatiei britanice a refuzat sa faca vreun comentariu.

Legea britanica privind inrolarea straina, actualizata ultima data in 1870, blocheaza accesul cetatenilor britanici la armate straine care lupta cu tari aflate in relatii de pace cu Londra, dar nu s-a aplicat conflictelor moderne. Ministrul de externe al Regatului Unit, Liz Truss, si-a exprimat initial sprijinul pentru cetatenii care vor sa lupte ca voluntari in Ucraina, dar ulterior ea a avertizat cu privire la orice calatorie in aceasta tara.

Premierul australian Scott Morrison le-a cerut concetatenilor sai sa nu se alature razboiului din Ucraina, afirmand in fata presei luna trecuta ca exista ”incertitudini” despre pozitia juridica a combatantilor civili straini.

Ministerul Afacerilor Interne indian nu a raspuns unei solicitari Reuters privind legalitatea alaturarii cetatenilor indieni la fortele ucrainene. Intr-un caz privitor la indieni care au calatorit in Irak in 2015, ministerul a declarat Curtii Supreme din New Delhi ca a le permite indienilor sa participe la conflictul altui stat ”ar conduce la acuzatia ca guvernul Indiei promoveaza terorismul in alte tari”.

Germania a anuntat ca nu va condamna voluntarii care se alatura luptei, iar liderii danezi si letoni au afirmat ca le vor permite cetatenilor tarilor lor sa lupte ca voluntari.

Ministrul canadian al apararii Anita Anand a spus ca eventuala participare ca voluntari in lupta constituie ”o decizie individuala” a fiecarui canadian.

Dreptul international le cere fortelor ruse sa trateze luptatorii straini ca prizonieri de razboi, indiferent de cetatenia lor, a explicat Daphne Richemond-Barak, profesor in cadrul Lauder School of Government, Diplomacy and Strategy din Israel. Acest lucru inseamna ca soldatii rusi trebuie sa le asigure hrana, apa si medicamente voluntarilor capturati.

Totusi, saptamana trecuta un purtator de cuvant al Ministerului Apararii rus a afirmat ca ”mercenarii” occidentali care lupta pentru Ucraina nu vor fi tratati drept combatanti legali si vor trebui sa raspunda penal sau chiar mai grav, potrivit agentiei de presa ruse TASS.

Intrucat voluntarii vor lupta ca membri ai armatei ucrainene, este improbabil ca ei sa fie pusi sub acuzare in tarile lor pentru actiunile lor specifice din timpul razboiului, cu exceptia acuzarii pentru crime de razboi sau un comportament similar, sustin expertii.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

7 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

8 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

10 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

11 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

11 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

11 ore ago