politica

UDMR nu se lasa, pune noi conditii pentru desfiintarea Sectiei Speciale chiar si dupa avizul Comisiei de la Venetia: „Dosarele sa nu se intoarca la DNA”

UDMR a anuntat luni noi conditii pentru desfiintarea Sectiei Speciale dupa ce Comisia de la Venetia a cerut anularea „superimunitatii” impusa tot de UDMR in varianta votata in Camera Deputatilor.

UDMR afirma ca este de acord cu eliminarea super-imunitatii magistratilor, dar insista ca dosarele de coruptie ale acestora sa nu se intoarca la DNA, ci la Parchetul general – a declarat luni pentru G4media.ro deputatul UDMR Csoma Botond.

„Este o structura existenta, nu trebuie creata o noua structura si pentru motive de checks and balances (verificare si control – n.r.) pentru ca justitia sa functioneze in mod adecvat”, a declarat deputatul UDMR Csoma Botond.

Argumentul parlamentarului UDMR este acela ca ar fi nesanatos ca procurorii DNA, care ii ancheteaza pe functionari si politicieni, sa ii ancheteze si pe magistratii care se pronunta in dosarele DNA.

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, a afirmat, luni, ca din punctul de vedere al Comisiei de la Venetia asa-zisele garantii pentru magistrati reprezinta in realitate „niste imunitati” care nu ar face decat „sa arunce o umbra de indoiala asupra actului de justitie”.

„Alte chestiuni care au fost ridicate intre timp. Este nevoie de garantii suplimentare pentru magistrati? Aceste chestiuni au fost la randul lor analizate si raspunsul pe care Comisia il da este unul foarte clar: Amendamentele introduse in Camera Deputatilor, acele asa-zise garantii, reprezinta in realitate niste imunitati care, dimpotriva, nu ar face decat sa arunce o umbra de indoiala asupra actului de justitie, n-ar face decat sa creeze dubii cu privire la independenta magistratilor. Aceste garantii suplimentare sunt criticate in mod foarte clar de Comisia de la Venetia si se recomanda eliminarea acestor imunitati”, a declarat Stelian Ion, la Ministerul Justitiei.

El a adaugat ca a fost criticat de catre Comisie si avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la proiectul de desfiintare al Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie.

„In aviz se analizeaza inclusiv avizul pe care l-a dat CSM pentru desfiintarea Sectiei si este criticat intr-un fel acest aviz, pentru ca CSM a confundat, citand o opinie anterioara a Comisiei de la Venetia, anumite lucruri si a interpretat acel aviz din 2018 ca fiind unul care ar impune anumite garantii, cand ele de fapt vizau cu totul altceva. Acel aviz din 2018 al Comisiei de la Venetia recomanda respectarea principiului specializarii procurorului. Spunea atunci avizul ca este nevoie de procurori specializati care sa fie implicati in aceste activitati”, a spus Ministrul Justitiei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

4 ore ago

Rares Bogdan anunta ca Bolojan nu va candida la Presedintie: „Contextul actual il favorizeaza pe Nicolae Ciuca ca si candidat”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a declarat, marti, ca singurul candidat pe care liberalii il sustin…

45 de minute ago

9 mai, zi tensionata in Moldova. Maia Sandu anunta ca Moscova orchestreaza manifestatii in republica

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denuntat marti manifestatii care, in opinia sa, sunt controlate…

49 de minute ago

Venetia a incasat aproape 1 milion de euro in primele zile ale experimentului cu intrare platita pentru a combate aglomeratia

Taxa de intrare pentru turistii de o zi in Venetia a adus orasului venituri de…

52 de minute ago

Surpriza majora, neutra Elvetie vrea o colaborare stransa cu NATO. Si alte trei state europene neutre poarta discutii cu NATO – Die Presse

Patru tari europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elvetia, Irlanda si…

3 ore ago