externe

UE cere ONU sa ancheteze otravirea elevelor din Iran

Europarlamentarii au cerut, joi, Consiliului ONU pentru Drepturile Omului sa efectueze o ancheta independenta asupra valului de otraviri care au lovit elevele din Iran, informeaza Reuters.

13.000 de elevi, majoritatea fete, s-au imbolnavit in urma unor „„otraviri suspecte”, potrivit presei de stat si oficialilor din Iran, unii politicieni dand vina pe grupurile religioase care se opun educatiei fetelor.

Intr-o rezolutie, Parlamentul European a condamnat „in cei mai fermi termeni, aceasta incercare atroce de a reduce la tacere femeile si fetele din Iran”. De asemenea, a cerut statelor membre ale UE sa faciliteze eliberarea de vize, azil si granturi de urgenta celor care trebuie sa paraseasca Iranul, „in special femeile si fetele”.

Imbolnavirile din scoli s-au adaugat furiei crescande a publicului fata de autoritati. Unii activisti au acuzat autoritatile ca au orchestrat otravirile ca razbunare pentru faptul ca elevele s-au alaturat protestelor izbucnite anul trecut in urma mortii Mahsei Amini.

Liderul suprem al Iranului a declarat la inceputul acestei luni ca otravirea elevelor este o crima „de neiertat” care ar trebui pedepsita cu moartea daca este intentionata, a raportat televiziunea de stat.

Iranul a arestat mai multe persoane despre care a spus ca au legatura cu valul de otraviri si le-a acuzat pe unele de legaturi cu „mass-media dizidenta din strainatate”.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Lumina Sfanta este adusa de la Ierusalim si va fi trimisa eparhiilor din tara. La ora 19.00, aceasta va fi primita si la Catedrala Patriarhala

Sfanta Lumina va fi adusa de la Ierusalim, astazi, de Superiorul Asezamintelor Patriarhiei Romane la…

55 de minute ago

Un roman, snopit in bataie de trecatori pe o strada din Dublin, dupa ce a incercat sa rapeasca un bebelus dintr-un carucior

Scene socante in Dublin, acolo unde un roman a fost batut crunt pe o strada.…

O oră ago

Filipine: Ruinele unui oras vechi de trei secole au iesit la iveala dupa ce nivelul apei dintr-un lac de acumulare a scazut din cauza secetei

Dupa o perioada prelungita de caldura intensa si ploi putine, nivelul apei dintr-un lac de…

O oră ago

Cercetatorii au dezvoltat in laborator bacterii care mananca plastic

Poliuretanul este folosit in orice, de la huse de telefon la dresuri, dar este dificil…

2 ore ago

Actiunile Rusiei din regiunea ucraineana Luhansk pot fi calificate drept „genocid”, sustine Institutul pentru Studiul Razboiului

In spitalele din partea ocupata de Rusia a regiunii Luhansk, mamele sunt amenintate ca le…

2 ore ago

Oferta de cazare pentru turisti la Londra: Un cort intr-o sufragerie pentru 80 de lire pe noapte

Un anunt Airbnb care ofera turistilor sansa de a sta intr-un cort in interiorul unui…

2 ore ago