externe

UK inapoi in Erasmus. UE vrea sa anuleze o parte din efectele Brexit-ului, cel putin pentru persoanele cu varsta intre 18 si 30 de ani

Uniunea Europeana incearca sa imbunatateasca mobilitatea intre cele 27 de state membre ale sale si Regatul Unit, in special pentru persoanele cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani. Ramane insa de vazut daca o astfel de propunere va fi bine primita de Londra, relateaza Deutsche Welle.

Bratul executiv al UE, Comisia Europeana, incearca sa deschida discutii cu Regatul Unit  pentru a permite tinerilor din tarile UE sa studieze sau sa lucreze si sa locuiasca in Marea Britanie pentru o perioada de pana la patru ani, cu acelasi aranjament pentru tinerii britanici.

Propunerea ar readuce in mare masura mobilitatea tinerilor la perioada de dinainte de Brexit, cand membrilor UE, care pe atunci aveau 28 de membri, inclusiv Marea Britanie, li se permitea sa lucreze si sa studieze fara viza. Noul plan al Comisiei ar implica o viza, dar una ale carei taxe nu ar fi „excesive”.

Desi Comisia sugereaza ca Marea Britanie s-a aratat interesata de un astfel de acord, raspunsul initial al Regatului Unit a fost unul rece.

Acordul propus ar permite cetatenilor UE si britanici cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani sa stea pana la patru ani in tara de destinatie.

De asemenea, cetatenilor UE care studiaza in Marea Britanie li s-ar permite sa plateasca aceleasi taxe de scolarizare universitara ca si cetatenii britanici, care ar putea fi mai putin de jumatate din suma pe care li se cere acum sa o plateasca in calitate de cetateni non-britanici. Inainte de Brexit, taxele erau egale indiferent de tara de cetatenie a studentului.

„Aceasta situatie a afectat in special oportunitatile tinerilor de a experimenta viata de cealalta parte a Canalului Manecii si de a beneficia de schimburi culturale, educationale, de cercetare si de formare”, a declarat Comisia, referindu-se la realitatea post-Brexit.

De asemenea, Comisia s-a declarat „deschisa” la posibilitatea ca Marea Britanie sa se reintegreze in programul european de schimb de studenti Erasmus. Londra a iesit din acest program in urma Brexitului, sub conducerea fostului premier Boris Johnson, care a sustinut ca este prea scump.

Recomandarea Comisiei va fi discutata de statele membre ale UE, care trebuie sa aprobe planul inainte de inceperea negocierilor oficiale cu Regatul Unit.

Cu toate acestea, reactiile initiale din partea Regatului Unit la recomandare nu au parut binevenite.

Regatul Unit are deja propriul program de mobilitate a tinerilor, in cadrul caruia a incheiat deja acorduri cu 13 tari. Cu toate acestea, Comisia considera ca propria sa propunere este mai ambitioasa.

„Am vorbit despre dorinta de a reduce migratia legala si, de asemenea, despre dorinta de a sprijini talentele si competentele din Regatul Unit si de aceea avem un sistem prin care avem o serie de acorduri cu fiecare stat membru al UE in parte, in cazul in care acest lucru este in interesul nostru si avem acest lucru mai degraba decat un acord la nivelul intregii Comisii”, a declarat o purtatoare de cuvant a guvernului britanic.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Belgradul sfideaza din nou Occidentul. Un apropiat al Moscovei a fost numit in functia de vicepremier, el a fost decorat de insusi Putin

Noul guvern al Serbiei va include un fost sef al serviciilor de informatii care a…

6 ore ago

Protest in Cisiordania: Palestinienii au aruncat cu pietre in masinile diplomatilor UE

Un grup de studenti palestinieni a intrerupt, marti, o intalnire a diplomatilor Uniunii Europene in…

7 ore ago

Rusia a infiintat „politia cartilor”. Literatura, odata cu statut special, va fi de acum cenzurata

Un nou „consiliu de experti” infiintat in Rusia foloseste o lege veche de un deceniu…

7 ore ago

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti din Senegal s-a scufundat in largul Insulelor Canare

Cel putin 50 de persoane s-ar fi inecat dupa ce o ambarcatiune cu migranti care…

7 ore ago

Curtea Internationala de Justitie a respins o cerere inaintata de Nicaragua de a ordona Germaniei sa inceteze vanzarea de arme catre Israel

Curtea Internationala de Justitie a respins, cu 15 voturi la unu, cererea inaintata de Nicaragua…

7 ore ago