externe

UNESCO cere reguli de etica mai solide in ceea ce priveste inteligenta artificiala (AI)

UNESCO a cerut joi guvernelor sa implementeze reguli de etica mai solide in ceea ce priveste inteligenta artificiala (AI), relateaza dpa, preluata de Agerpres.

„Lumea are nevoie de reguli de etica mai solide pentru inteligenta artificiala: aceasta este provocarea vremurilor noastre”, a declarat la Paris directoarea generala a organismului cultural si stiintific al ONU, Audrey Azoulay.

Autoreglementarea acestei industrii nu este suficienta pentru a evita daunele etice cauzate de dezvoltarea continua a sistemelor AI, sustine UNESCO.

Azoulay a cerut punerea in aplicare a unei recomandari privind inteligenta artificiala adoptata de UNESCO in 2021.

Prin demersul sau, organizatia ONU a reactionat la apelul a peste 1.000 de experti care au cerut un moratoriu asupra noilor sisteme AI, a mai spus ea.

Sefa UNESCO si-a exprimat ingrijorarea in legatura cu multe dintre problemele de etica ridicate de aceste inovatii, in special discriminarea si stereotipurile, la fel si dezinformarea, protectia datelor personale, drepturile omului si cele privind protectia mediului.

UNESCO a afirmat ca recomandarile sale vor oferi instrumentele necesare pentru a asigura ca „evolutiile in domeniul AI respecta statul de drept, evitand prejudiciile, si asigurandu-se ca, atunci cand are loc o astfel de situatie, cei afectati dispun de mecanismele necesare pentru a primi sprijin”.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

De teama unui atac, rusii nu mai folosesc podul Kerci pentru aprovizionarea fronturilor din Ucraina, releva imaginile din satelit

Moscova a trecut la utilizarea rutelor terestre din estul anexat al Ucrainei pentru a-si aproviziona…

45 de minute ago

O femeie de afaceri din Franta i-a lasat toata averea ei, cotata la aproape 3 milioane de euro, menajerei thailandeze, inainte de a se sinucide

O femeie de afaceri franceza i-a lasat mostenire bunuri in valoare de aproximativ  3milioane de…

2 ore ago

Secretarul general al ONU avertizeaza Israelul ca „invadarea orasului Rafah ar fi intolerabila”

"Invadarea" orasului Rafah, din sudul Fasiei Gaza, unde Israelul a promis ca va desfasura o…

2 ore ago

„Comportament inacceptabil”: un avion de lupta chinez a lansat rachete de semnalizare pe traiectoria unui elicopter al marinei australiene

Premierul australian Anthony Albanese a denuntat marti Beijingului comportamentul "inacceptabil" al unui avion de lupta…

2 ore ago