Categories: politica

Ungaria nu l-a uitat pe Ponta. Noi declaratii DURE la adresa fostului premier

Relatiile ungaro-romane s-au deteriorat in 2015, a remarcat viceprim-ministrul ungar Zsolt Semjen, in timp ce a laudat politica Budapestei fata de maghiarii de peste hotare, adaugand ca a fost „probabil, anul cel mai de succes”.

Toate programele aferente lansate de guvernul ungar in ultimii cinci ani au fost realizate „fara obstacole”, a afirmat Zsolt Semjen la radioul public. Ca un exemplu, el a mentionat programul Korosi Csoma destinat sa ajute comunitatile maghiare din diaspora sa-si mentina identitatea maghiara si limba.

In timp ce Slovacia si Romania sunt membri ai Uniunii Europene si comunitatile lor etnice maghiare au acces de asemenea la resursele UE, guvernul ungar a continuat sa concentreze asistenta sa financiara spre maghiarii din Serbia si Ucraina in 2015, a mai spus Semjen. Guvernul a lansat un program de dezvoltare economica fara precedent de 50 miliarde de forinti (160 milioane euro) in Voivodina, nordul Serbiei, inclusiv imprumuturi preferentiale, a precizat el.

Ungaria doreste sa faca injectii de capital similare in regiunea Transcarpatia din vestul Ucrainei, dar statul ucrainean a respins planul, a mai precizat viceprim-ministrul ungar.

Semjen a declarat ca relatiile economice Slovacia-Ungaria au inflorit in 2015, in timp ce relatiile politice au fost mai bune decat inainte. El a numit drept o „evolutie istorica” faptul ca soldati slovaci au venit sa ajute Ungaria sa-si apere frontiera de sud in timpul crizei migrantilor. Acest episod, a spus el, poate deschide calea pentru progrese in continuare in chestiunile legate de minoritati.

Cu toate acestea, relatiile interstatale ungaro-romane s-au deteriorat, precum si legaturile guvernului roman cu comunitatea etnica maghiara din Romania, in timp ce guvernul de stanga al lui Victor Ponta „a distrus deliberat” ceea ce a fost construit in timpul guvernelor precedente, a remarcat Semjen, citat de MTI.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Cum se castiga contracte de peste 1 milion euro cu primaria lui Piedone. Denumirea firmei norocoase contine numele nepotului lui Piedone

Intr-o plangere adresata DNA de catre un fost director din Primaria Sectorului 5, aflata in…

10 ore ago

Oficial american: Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger care gazduia trupe americane. Fortele celor doua tari folosesc hangare separate

Militari rusi au intrat intr-o baza aeriana din Niger, care gazduieste trupe americane, a declarat…

10 ore ago

INTERVIU Paul Constantin, bucatar: „Tinerii care mananca astazi fast-food vor ajunge sa aprecieze ciorbele si tocanitele, cand se vor aseza la casa lor”

Paul Constantin este una dintre cele mai volubile si mai indragite prezente mediatice din peisajul…

13 ore ago

Au revenit ploile abundente la Dubai. Mai multe zboruri au fost anulate, iar scolile si birourile au fost inchise

Mai multe zboruri ale companiei Emirates au fost anulate sau au avut intarzieri, joi, pe…

10 ore ago

Pregatiri pentru Jocurile Olimpice: Parisul inaugureaza un bazin masiv de stocare a apei pentru a curata raul Sena

Oficialii francezi au inaugurat, joi, un bazin imens de stocare a apei menit sa ajute…

10 ore ago