politica

Urmarile vor fi dure, la Bruxelles se acumuleaza nervozitate tot mai mare: „Avertismentele noastre nu au avut efect”

Cererea ministrului Justitiei, Tudorel Toader, de revocare a procurorului-general, Augustin Lazar, reprezinta „un alt eveniment negativ” produs in Romania, o situatie care demonstreaza ca avertismentele transmise de UE „nu au avut efectul dorit”, afirma un diplomat european citat de Financial Times.

„Bruxellesul a intensificat criticile fata de actiunile Romaniei de reformare a sistemului judiciar, dupa ce Guvernul a lansat procedura de revocare a procurorului-general, Augustin Lazar. Joi, Comisia Europeana a exprimat «preocupari» fata de actiunile impotriva lui Augustin Lazar, pe care Bruxellesul l-a laudat in trecut pentru activitatile impotriva coruptiei la nivel inalt, inclusiv contra deturnarii fondurilor UE. Actiunea intervine dupa revocarea procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie si cu doar doua luni inainte ca Romania sa preia Presedintiei Consiliului UE”, comenteaza editorialistii Michael Peel si Valerie Hopkins intr-un articol publicat in cotidianul Financial Times sub titlul „UE intensifica criticile la adresa Romaniei din cauza situatiei statului de drept / Disputa intervine dupa ce Bucurestiul a anuntat un plan de revocare a procurorului-general”.

„Disputa dintre Bruxelles si Bucuresti se inscrie in cadrul tensiunilor mai ample la nivelul Uniunii Europene din cauza presupuselor tendinte spre autoritarism si coruptie in unele state UE. Responsabilitatile Romaniei in calitatea de presedinte al Consiliului UE incepand din ianuarie vor include organizarea actualelor proceduri disciplinare impotriva Poloniei si Ungariei din cauza presupuselor incalcari ale valorilor comunitare fundamentale”, subliniaza editorialistii FT, citati de Mediafax.

Bruxellesul a reactionat la decizia ministrului roman al Justitiei, Tudorel Toader, care a anuntat miercuri lansarea procedurii de revocare a lui Augustin Lazar. Christian Wigand, un purtator de cuvant al Comisiei Europene, a declarat joi, conform FT, ca statele membre UE si partenerii internationali „au evidentiat in mod repetat ca independenta sistemului judiciar din Romania si capacitatea acestuia de a combate eficient coruptia au o importanta majora”. „Procedurile solide si independente pentru revocarea si numirea procurorilor de rang inalt au fost permanent un element-cheie in recomandarile noastre”, a subliniat oficialul CE.

Un alt potential subiect de disputa intre Guvernul Romaniei si critici este prezentarea, in noiembrie, a raportului elaborat de Comisia Europeana in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) privind activitatile Bucurestiului in combaterea coruptiei, noteaza FT.

Un diplomat UE a declarat, pentru cotidianul Financial Times, ca procedura impotriva procurorului-general reprezinta „un alt eveniment negativ” produs in Romania, situatie care arata ca avertismentele adresate Bucurestiului „nu au avut efectul dorit”.

„In urma cu cateva zile, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, exprima dorinta ca autoritatile romane sa ajunga la consens in privinta actiunilor anticoruptie inainte de preluarea presedintiei Consiliului UE, sugerand ca miza o reprezinta ambitia Romaniei de a adera la Spatiul european de circulatie fara verificari la frontiera (Schengen)”, subliniaza Financial Times, amintind ca reformele judiciare din Romania au fost criticate si de Comisia Venetia, un organism din cadrul Consiliului Europei (CoE).

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

6 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

6 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

8 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

9 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

9 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

9 ore ago