externe

Victorie pentru Ungaria: CJUE a decis ca centrala nucleara de la Paks respecta standardele UE

Curtea de Justitie a Uniunii Europene a constatat, miercuri, ca extinderea centralei nucleare de la Paks respecta toate reglementarile UE, a declarat ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, citat de Hirado.hu.

Seful diplomatiei ungare a salutat faptul ca instanta europeana cu sediul la Luxemburg a respins actiunea pe care Austria a initiat-o in 2018 si potrivit careia aprobarea de catre Comisia Europeana a investitiei de la centrala nucleara de la Paks ar trebui anulata.

„Verdictul este o mare victorie pentru Ungaria in ceea ce priveste securitatea energetica”, a spus ministrul, subliniind ca acuzatiile au fost un „atac nefondat”.

„Curtea de Justitie a Uniunii Europene a afirmat ca procesul de autorizare a respectat pe deplin standardele Uniunii Europene”, a explicat politicianul maghiar.

Ungaria se asigura cu multa atentie ca investitia de la Paks indeplineste cele mai stricte exigente cu privire la protectia mediului, precum si alte cerinte profesionale, deoarece siguranta reprezinta, in mod evident, cea mai importanta tema la construirea unei centrale nucleare, a adaugat ministrul.

Potrivit lui Szijjarto judecatorii de la Luxemburg au afirmat, de asemenea, ca finantarea investitiei nucleare respecta pe deplin reglementarile europene.

„Atat procesul de autorizare, cat si finantarea investitiei de la Paks au primit unda verde de la Curtea de Justitie a Uniunii Europene. Am reusit, asadar, sa ne aparam fata de inca un atac, am reusit sa inlaturam inca un obstacol”, a adaugat Szijjarto.

Desi UE nu a impus sanctiuni in domeniul energiei nucleare, „exista institutii, banci si chiar tari care incearca sa blocheze constructia de la Paks pe tot felul de cai ilegale”, a mai adaugat seful diplomatiei ungare.

Peter Szijjarto a facut apel la aceste entitati sa tina cont de actualul verdict, potrivit caruia investitia este legala din toate punctele de vedere, si sa nu mai obstructioneze proiectul, pentru ca este vorba de securitatea aprovizionarii cu energie a Ungariei si de mentinerea reducerii cheltuielilor cu utilitatile.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

4 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

4 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

5 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

4 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

13 ore ago