externe

Zelenski l-a iertat pe presedintele Germaniei si il invita in vizita la Kiev: „Au fost clarificate nervozitatile din trecut”

Presedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a invitat pe cancelarul german, Olaf Scholz, si pe presedintele Frank-Walter Steinmeier, sa il viziteze la Kiev, a anuntat biroul presedintelui german, citat de AFP.

Zelenski a facut aceasta invitatie in timpul unei convorbiri telefonice cu Steinmeier in cursul zilei de astazi, in cadrul careia „au fost clarificate nervozitatile din trecut”, iar presedintele german si-a exprimat „solidaritatea, respectul si sprijinul” fata de Ucraina, a declarat o sursa din biroul presedintelui.

Steinmeier intentiona sa efectueze o vizita in capitala Ucrainei impreuna cu sefii de stat din Polonia, Letonia, Estonia si Lituania la jumatatea lui aprilie, dar i s-a spus cu putin timp inainte de plecare sa nu mai vina.

Decizia Kievului a venit in contextul criticilor fata de legaturile lui Steinmeier cu Rusia si a esecului sau in perioada sa ca ministru de externe de a tine cont de avertismentul statelor est-europene privind pericolul unei agresiuni ruse, noteaza dpa.

Scholz, care a fost acuzat de Zelenski ca nu face suficient pentru a sprijini lupta Ucrainei impotriva Rusiei, a refuzat in mod repetat invitatiile conducerii de la Kiev, afirmand ca problema creata de vizita refuzata a lui Steinmeier il impiedica sa dea curs invitatiei.

Aceasta situatie a creat o oportunitate pentru liderul conservator al opozitiei Friedrich Merz, care a devenit in aceasta saptamana primul politician german de prim-rang care s-a deplasat la Kiev.

Altii, printre care ministrul de externe Annalena Baerbock si presedinta Bundestag, Barbel Bas, si-au anuntat de asemenea intentia de a merge la Kiev.

O purtatoare de cuvant a declarat pentru dpa joi ca Barbel Bas intentioneaza sa calatoreasca in Ucraina la invitatia omologului ucrainean, Ruslan Stefanciuk, pentru a discuta despre comemorarea comuna a victimelor celui de Al Doilea Razboi Mondial.

In calitate de presedinta a Budenstag, Bas detine a doua cea mai importanta functie din Germania dupa Steinmeier. Comemorarea victimelor din Al Doilea Razboi Mondial are loc in Ucraina pe 8 mai.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Autoritatile isi solicita documentele si studiile geotehnice legate de situatia din Slanic, Prahova. Termen: 48 de ore

Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta Prahova a cerut Consiliului Judetean Prahova, Primariei Slanic, Societatii…

15 ore ago

Lovituri cu drone si rachete ale Hezbollah, in nordul Israelului. Pro-iranienii lanseaza zilnic atacuri pentru a sustine Hamas

Miscarea libaneza pro-iraniana Hezbollah a anuntat ca a vizat sambata, 27 aprilie, doua pozitii militare…

15 ore ago

O vedeta irakiana de pe TikTok a fost impuscata in fata casei sale din Bagdad

Un barbat pe o motocicleta a impuscat mortal un influencer cunoscut sub numele de Om…

15 ore ago

Printul, complotistii si potentialul puci: In Germania incepe procesul extremistilor care planuiau o lovitura de stat

Una dintre cele mai mari actiuni in justitie din istoria Germaniei urmeaza sa inceapa luni…

15 ore ago

Un jurnalist al Forbes Rusia, arestat pentru difuzarea de „informatii false”. Acesta a scris despre civilii ucisi in Bucea

Un jurnalist al editiei ruse a revistei Forbes, Serghei Mingazov, a fost arestat sub acuzatii…

15 ore ago