analize

Agentia France Presse, descriere fidela a razboiului din Romania: „Dragnea – provocatorul/ Iohannis – prezent in transee”

Unul este seful statului, celuilalt i se spune „domnule presedinte”: Klaus Iohannis este liderul centrului-dreapta, iar Liviu Dragnea, cel care conduce cu mana de fier stanga, acum la putere in Romania. Cei doi se afla pe pozitii divergente in cazul tuturor subiectelor in momentul in care Bucurestiul preia presedintia rotativa a Uniunii Europene la 1 ianuarie, scrie AFP, intr-o analiza cu titlul: Klaus Iohannis si Liviu Dragnea, duelul „presedintilor”.

Liviu Dragnea, provocatorul

Liviu Dragnea, 56 de ani, se visa prim-ministru dupa victoria clara a partidului sau la alegerile parlamentare de la finalul lui 2016. Insa ambitiile sale au fost incurcate de o condamnare cu suspendare pentru frauda electorala, care i-a facut imposibila ocuparea postului de premier.

Desi a fost nevoit sa se multumeasca cu presedintia Camerei Deputatilor, el a fost un adevarat dirijor al majoritatii parlamentare si si-a demonstrat autoritatea prin inlocuirea a doi premieri in sapte luni, inainte de numirea Vioricai Dancila, „marioneta perfecta”, potrivit contestatarilor sai, scriu jurnalistii francezi, citati de hotnews.ro.

In doi ani, acest barbat subtire si cu mustata grizonata, a inmultit masurile vizand electoratul, in general nevoias si din mediul rural, al acestei formatiuni mostenitoare a partidului comunist.

Dar de asemenea el s-a concentat pe asupra schimbarii legislatiei penale si a franarii DNA, sustinand ca vrea „sa puna capat abuzurilor carora milioane de romani le-au fost victime”.

Adversarii sai sustin inca ca Dragnea vrea sa se „albeasca” el insusi, in conditiile in care are alte doua dosare, in unul dintre ele primind, in iunie, cea de-a doua sa condamnare, de acesta data cu executare pentru abuz in serviciu, cazul fiind acum in apel.

Responsabilii europeni il acuza insa ca vrea sa submineze lupta anticoruptie.

Liviu Dragnea si-a inmultit atacurile la adresa UE, pe care a acuzat-o ca intervine in treburile interne, un discurs suveranist care se apropie de cel al premierului national-conservator al Ungariei, Viktor Orban.

Acest viraj si stilul din ce in ce mai autoritar este contestat de unii dintre cei mai vechi membri ai propriului partid. „Dragnea nu mai este omul pe care eu il cunosteam: este orbit de putere, de orgoliu si spaime imaginare”, a declarat recent deputatul Marcel Ciolacu.

Klaus Iohannis, pompierul

Ales presedinte in 2014 in fata candidatului PSD, Klaus Iohannis, 59 de ani, a fost condamnat dupa preluarea functiei la o coabitare agitata cu stanga care il acuza ca submineaza statul de drept. Acest barbat cu o statura impozanta, care prefera imaginea rigorii si seriozitatii minoritatii germane din care face parte, a schimbat viata linistita de primar al Sibiului cu „marea politica”, luandu-i ceva timp pentru a o stapani.

Caracterizat initial ca „moale si imperturbabil”, el a iesit din coltul de rezerva pentru a incerca sa contracareze unele proiecte ale PSD. In ianuarie 2017, el nu a ezitat sa iasa in strada pentru a denunta, alaturi de miile de manifestanti, prima tentativa de modificare a codului penal.

De atunci, el a sustinut un razboi in transee, sesizand in numeroase randuri Curtea Constitutionala si refuzand numirile de ministri. „Voi face tot ceea ce tine de mine ca Romania sa nu faca pasi inapoi in ceea ce priveste independenta justitiei”, a spus el la mijlocul lui decembrie. De asemenea, el a reclamat faptul ca guvernul nu este pregatit in perspectiva presedintiei Consiliului UE:

Sustinatorii sai ii reproseaza ca a permis prea multe PSD, reactionand tardiv si nu foarte ferm. Social-democratii il acuza, de cealalta parte, ca „blocheaza functionarea guvernului” si „incalcarea Constitutiei” , amenintandu-l in cateva randuri cu suspendarea din functie.

O perspectiva pe care seful statului o trateaza cu un zambet, considerand ca o asemenea aborbare nu va face decat sa-i creasca sansele obtinerii unui al doilea mandat de presedinte la alegerile din 2019 cand s-ar putea confrunta cu … Liviu Dragnea, este concluzia jurnalistilor francezi.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

4 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

5 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

7 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

8 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

8 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

8 ore ago