externe

Alt motiv pentru care Moscova si-a trimis tancurile in Ucraina. Lavrov: „Limba si cultura rusa sa nu fie interzise”

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat joi, dupa discutiile avute cu omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba in Antalia (Turcia), ca „operatiunea militara” declansata de Rusia in Ucraina urmareste si ca „limba rusa si cultura sa nu fie interzise”.

„Presedintele Putin a explicat clar de ce a decis sa lanseze aceasta operatiune speciala militara. Noi vrem o Ucraina demilitarizata, care nu reprezinta niciun pericol de a se transforma intr-un stat nazist, o Ucraina unde limba rusa si cultura sa nu fie interzise. Toate apelurile noastre au fost luate in ras. Cand a fost aprobata legea privind limbile in Ucraina, ucraineana a devenit singura limba, in timp ce celelalte au devenit secundare. Rusa este singura limba privata de toate drepturile, Vestul a ramas tacut”, a declarat Lavrov.

Lavrov a mai spus ca Occidentul se comporta periculos si ca operatiunea militara a Rusiei in Ucraina se desfasoara conform planului, transmite Reuters.

In conferinta de presa de la finalul intalnirii, Lavrov a spus ca Occidentul creeaza in regiune un pericol care va persista multi ani, si ca aceia care furnizeaza arme in Ucraina si mercenarilor de acolo ‘ar trebui sa inteleaga ca vor purta responsabilitatea actiunilor lor’.

‘Aceste tari creeaza un pericol colosal, inclusiv pentru ele insele’, a insistat el, evocand in special livrarile de rachete aer-sol portabile si riscul utilizarii lor impotriva ‘aviatiei civile’. ‘Unde vor merge aceste mii de sisteme aer-sol portabile este o intrebare pe care le-o punem colegilor nostri din UE’, a adaugat ministrul rus.

Referitor la discutiile cu omologul ucrainean, Lavrov a afirmat ca a prezentat propunerile Rusiei si doreste un raspuns.

Potrivit ministrului de externe rus, presedintele Vladimir Putin nu ar refuza o intalnire cu omologul ucrainean Volodimir Zelenski pentru a discuta subiecte ‘specifice’.

Potrivit EFE, Lavrov a exclus „orice fel de dependenta viitoare de Occident” a Rusiei, pe motiv ca „stim ca ne va trada din nou, asa cum isi tradeaza propriile sale valori”.

Rusia nu a folosit niciodata petrolul si gazele sale ca arma si va avea intotdeauna piete pentru exporturile sale energetice, a afirmat el.

Intrebat despre riscul unui razboi nuclear, Serghei Lavrov a raspuns: ”Nu vreau sa cred si nu cred ca ar putea incepe un razboi nuclear”, si ca zvonurile despre un potential atac rus impotriva statelor baltice ‘par sa fie farse vechi’.

In ce priveste bombardarea miercuri a unui spital de copii din Mariupol, Lavrov a spus ca aceasta s-a petrecut dupa ce cladirea fusese ocupata de fortele ucrainene si inauntru nu se aflau pacienti.

Intalnirea din Antalia, desfasurata timp de o ora si 40 minute, in prezenta sefului diplomatiei tarii gazda, Mevlut Cavusoglu, a fost prima la nivelul ministrilor de externe de la Moscova si Kiev de cand Rusia a declansat invazia in Ucraina, la 24 februarie, in urma cu exact doua saptamani.

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

5 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

5 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

7 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

8 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

9 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

9 ore ago