Categories: analize

Analiza terifianta: Suntem in pragul unui alt „RAZBOI de 30 de ani”? Lectia istoriei pentru prezent

Razboiul din Siria seamana foarte mult cu razboiul de 30 de ani care, in secolul al 17-lea, a pustiit Europa. Poate fi lumea araba reconciliata printr-un tratat asemanator „Pacii din Westfalia”, care a pus capat razboiului de trei decenii?

Alep este sub asediu, iar un nou val de refugiati fuge spre Europa. Fortele regimului de la Damasc au inconjurat orasul, care este luat la tinta atat de militiile siite cat si de avioanele rusesti. Oamenii din al doilea mare oras al tarii nu isi pot gasi refugiul decat in vecina Turcie. Razboiul dureaza deja de cinci ani, iar la capatul tunelului nu se vede inca nicio luminita, scrie Rainer Hermann pentru Deutsche Welle.

Multi cred ca Siria trebuie lasata sa se descurce singura, din cauza ca toate incercarile occidentalilor de se amesteca au condus la lucruri si mai rele, amintind aici doar sumedenia de atentate savarsite de ISIS. Va fi o greseala daca aplecam capul. Razboiul din Siria se poate raspandi in intreaga regiune si, drept rezultat, va fi nevoie de o interventie ulterioara masiva.

Citeste si Plan DIABOLIC. Cum vrea RUSIA sa o demita pe Merkel: „Actiuni programate sa creeze mase de REFUGIATI”

Altii fac presiuni ca o operatiune militara de amploare sa inceapa acum, cu trupe terestre din statele occidentale care sa reinstaureze ordinea si sa „curete” atat regimul Assad cat si ISIS. Presedintele Obama, insa, se teme ca o astfel de operatiune poate fi de lunga durata si va infuria mai tare Statul Islamic, continua autorul.

Siria si invataturile Razboiului de 30 de ani

Washington s-a apropiat mult de Moscova in ultima vreme si nu mai insista atat de tare pe inlaturarea regimului Assad. Pentru asta, americanii vor plati un pret mare, deoarece aliatii lor suniti, Arabia Saudita si Turcia, sunt serios iritati. Mai ales ca Moscova nu da senzatia ca face presiuni asupra lui Assad sa renunte la putere. Moscova sta tare pe pozitii, iar dupa loviturile aeriene ale rusilor ramane doar pamant parjolit.

Dupa „Razboiul de 30 de ani”, cu care sunt comparate actualele conflicte din Siria si Irak, Europa era pustiita. In acel razboi, forte externe au platit soldati si au construit arme pentru a se lupta pe campurile de batalie din Germania, iar religia era doar un pretext pentru a acoperi luptele imense pentru putere din Europa. Si in acel razboi, oamenii se intrebau care grupuri sa faca parte din natiunea lor, cu cine sa se puna bine, spune Hermann.

Acelasi lucru se intampla azi in lumea araba. Mai intai, aceasta trebuie sa isi rezolve problemele identitare si sa se puna capat razboaielor care rezulta din ele. De-abia atunci se pot trasa noi granite si va fi instaurata ordinea sociala, asemenea ordinii care a rezultat dupa 1648, in urma Pacii din Westfalia.

Cei patru piloni ai pacii arabe

Aceasta pace araba se poate construi pe patru piloni: politic, militar, religios si ideologic. Pe plan politic, trebuie rezolvate conflicte pe doua planuri. Pe plan global, Washington a estimat realist posibilitatile sale si incearca o apropiere de Moscova. Mai greu este pe plan regional, pentru ca Arabia Saudita incearca sa instaureze in Siria un guvern-marioneta sunit si nu vrea sa faca niciun compromis cu Iranul, mai spune autorul citat.

Citeste si Refugiatii sirieni, tot mai dezamagiti de Germania: „Ma intorc acasa. Totul e o MINCIUNA, am pierdut 2 ani aici

Teheranul, in schimb, continua sa sprijine regimul lui Assad, care ii garanteaza un coridor catre Liban. Conflictul dintre regim si rebeli poate fi oprit doar daca fortele regionale si cele globale pun mare presiune pe Siria. Drept rezultat al acestei presiuni, ar urma un guvern al tuturor partilor beligerante, cum s-a intamplat si in alte parti ale lumii. Aceasta este singura cale catre o pace trainica.

Chiar daca se va ajunge acolo, ISIS nu va fi distrusa. De aceea si al doilea dintre cei patru piloni – militar – implica victoria asupra ISIS. Pana acum, actiunile impotriva acesteia nu dau rezultate. Coalitia internationala nu se poate baza pe trupe de uscat implicate in conflict in regiune, in afara de cele kurde.

In schimb, celelalte parti sunt finantate de Arabia Saudita si Turcia, carora le si asculta ordinele. Riad trebuie sa lamureasca un lucru: de ce vrea sa trimita trupe in Siria? Sa lupte impotriva ISIS sau sa atace coalitia dintre Asad, Iran si Rusia?

Citeste si: Statistica: In Germania, marea majoritate a migrantilor care comit infractiuni NU sunt sirieni sau irakieni

Nicio ideologie nu poate fi invinsa cu armele

A treilea pilon al pacii arabe, cel religios, va trebui sa uneasca toate confesiunile. In Orientul Apropiat nu poate fi pace daca nu exista pace intre toate confesiunile religioase islamice. Pana acum nu exista nicio urma de dialog intre suniti si siiti. Asa ca, in final, decisiv se poae arata a patrulea pilon, cel ideologic. Acesta va trebui sa schimbe ideologia jihadului (numai violenta duce la schimbare), conchide Hermann.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Anghel Liviu

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

43 de minute ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

47 de minute ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

2 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

35 de minute ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

10 ore ago

Trofee de razboi germane, la Moscova: un tanc „Leopard” si o masina de lupta „Marder”, in expozitia pregatita pentru ziua de 9 mai

Armata rusa vrea sa isi demonstreze succesele obtinute in invazia Ucrainei cu o expozitie de…

10 ore ago