externe

Atac cu drone in Ucraina: Rachete de croaziera rusesti Kalibr au fost distruse intr-un tren in orasul Dzhankoi in Crimeea

Ministerul ucrainean al Apararii a declarat ca o explozie in orasul Dzhankoi din Crimeea a distrus rachete de croaziera rusesti destinate utilizarii de catre flota Moscovei de la Marea Neagra, potrivit The Guardian.

Ministerul nu a revendicat atacul, dar, daca va fi confirmata, explozia de luni ar putea reprezenta un atac rar si indraznet al fortelor ucrainene in inima teritoriului care a fost anexat ilegal de Rusia in 2014. In apropierea orasului se afla o baza aeriana militara rusa, iar oficialii ucraineni au spus ca orasul si imprejurimile sale au fost transformate in cea mai mare baza militara a Rusiei din Crimeea.

Oficialii rusi de acolo au spus ca orasul a fost tinta unui atac cu drone. Serghei Aksenov, guvernatorul Crimeei numit de rusi, a declarat ca s-a tras cu arme antiaeriene in apropiere de Dzhankoi, dar nu a spus de ce si nici nu a facut referire la rachete de croaziera. Resturi din aceste arme au ranit o persoana si au deteriorat o casa si un magazin, a spus Aksenov.

Anton Gerashchenko, un consilier al Ministerului de Interne al Ucrainei, a difuzat imagini cu o explozie despre care a spus ca este o gara. Afirmatia sa nu a putut fi verificata. Alte imagini au aratat aceeasi explozie, precum si zgomotul a ceea ce ar putea fi foc antiaerian.

„O explozie in orasul Dzhankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachetele de croaziera rusesti Kalibr-KN in timp ce erau transportate pe calea ferata”, a declarat, luni, directia principala de informatii a Ministerului ucrainean al Apararii.

Rachetele, concepute pentru a fi lansate de pe navele din flota rusa de la Marea Neagra, au o raza operationala de peste 2.500 km pe uscat si 375 km pe mare.

Ihor Ivin, seful administratiei Dzhankoi, instalat de Rusia, a afirmat ca orasul a fost atacat de drone si ca un barbat de 33 de ani a suferit o ranire de schij de la o drona doborata.

Agentia de stiri de stat rusa Tass l-a citat pe Ivin spunand la Krym-24 TV ca o casa, o scoala si un magazin alimentar au luat foc si ca reteaua electrica a suferit daune.

Oleg Kryuchkov, un consilier al lui Aksenov, a sustinut ca dronele erau incarcate cu schije si vizau tinte civile. Una a fost lovita si a cazut langa o scoala tehnica, in timp ce altele au cazut in zone rezidentiale, a spus el.

Desi Ucraina nu a revendicat atacul de luni seara, a aratat ca este capabila sa loveasca tinte la distanta lunga din Crimeea. Nava emblematica a Rusiei din Marea Neagra, „Amiral Makarov”, a fost avariata intr-un atac cu drona asupra portului Sevastopol din Crimeea in octombrie.

De asemenea, se presupune ca Ucraina a lovit podul care leaga peninsula de Rusia, aerodromul Saky si cladirea sediului naval din Sevastopol.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

8 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

8 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

10 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

11 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

11 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

11 ore ago