externe

Atentat cu o bomba ascunsa intr-un picior fals. A fost ucis in Kabul un cleric moderat care sustinea educatia pentru femei

Un cleric afgan proeminent care ii sustine pe talibani a fost ucis intr-o explozie la Kabul, anunta BBC.

Seicul Rahimullah Haqqani ar fi murit intr-un atac sinucigas la un seminar islamic din capitala afgana. El era un sustinator al educatiei pentru femei si supravietuise anterior la doua tentative de asasinat in Pakistan.

In prezent, nu este clar cine este responsabil pentru uciderea sa, dar el fusese vizat anterior de gruparea Stat Islamic (SI).

Potrivit mai multor surse talibane care au vorbit cu agentia de stiri Reuters, atacul a avut loc dupa ce un barbat care isi pierduse anterior un picior a detonat explozibili ascunsi intr-un membru artificial din plastic.

Seicul Haqqani a fost un sustinator al guvernului taliban din Afganistan si un critic proeminent al grupului militant jihadist Statul Islamic Provincia Kohrasan (IS-K), o filiala regionala a SI care opereaza in Afganistan si se opune regimului taliban.

El emisese anterior o fatwa, sau un decret religios, in sprijinul educatiei femeilor – o problema controversata in interiorul Afganistanului.

Intr-un interviu acordat BBC luna trecuta, el a sustinut ca femeile si fetele afgane ar trebui sa poata avea acces la educatie: „Nu exista nicio justificare in sharia [lege] care sa spuna ca educatia femeilor nu este permisa. Nu exista nicio justificare”.

El a adaugat: „Toate cartile religioase au afirmat ca educatia feminina este permisa si obligatorie, deoarece, de exemplu, daca o femeie se imbolnaveste, intr-un mediu islamic precum Afganistanul sau Pakistanul, si are nevoie de tratament, este mult mai bine daca este tratata de un medic de sex feminin.”

In toate provinciile tarii, cu exceptia catorva provincii, talibanii au ordonat ca scolile secundare pentru fete sa ramana inchise.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Recent Posts

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

6 ore ago

Trofee de razboi germane, la Moscova: un tanc „Leopard” si o masina de lupta „Marder”, in expozitia pregatita pentru ziua de 9 mai

Armata rusa vrea sa isi demonstreze succesele obtinute in invazia Ucrainei cu o expozitie de…

6 ore ago

Lansarea lui Firea, stricata de protestatarul „Ceausescu”: „Domnul Ciolacu, va este rusine ca sunteti moldovean?”. Grup de aplaudaci adus din Voluntari – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, si-a inregistrat duminica oficial candidatura la Biroul Electoral…

2 ore ago

Ciolacu sustine acum ca este „moldovean”, la doua zile dupa ce s-a declarat „jignit” daca e facut moldovean

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut duminica, la un eveniment electoral, ca este "moldovean", in…

2 ore ago