externe

Belarus, la un pas sa intre in razboi. Zelenski, apel: „Voi nu sunteti sclavi sau carne de tun. Nu trebuie sa muriti!”

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel catre cetatenii din Belarusul vecin sa nu se lase tarati in razboiul impotriva Ucrainei, potrivit DPA si Unian, citate de Agerpres.

„Kremlinul a decis deja totul pentru voi!”, a declarat duminica seara Zelenski intr-o alocutiune video.

„Dar voi nu sunteti sclavi sau carne de tun. Nu trebuie sa muriti!”, le-a transmis el, adaugand ca poporul nu trebuie sa permita altora sa ia decizii pentru Belarus.

Zelenski a mai spus ca Belarusul este atras in razboi intr-un mod mai intens decat la inceputul invaziei ruse pe scara larga in Ucraina.

Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat sambata ca Moscova intentioneaza sa furnizeze Belarusului sisteme de rachete Iskander-M, cu capacitate nucleara, in lunile urmatoare.

Putin a anuntat aceasta decizie in cursul unei reuniuni cu liderul belarus Aleksandr Lukasenko la Sankt-Petersburg.

Kievul a raportat recent atacuri ale trupelor ruse de pe teritoriul belarus. Regimul de la Minsk este un aliat apropiat al Rusiei.

„Stiu ca poporul belarus ne sustine pe noi, nu razboiul. Si iata de ce conducerea rusa vrea sa-l tarasca in razboi!”, a afirmat Zelenski.

Fortele ruse invadatoare au intrat in Ucraina la 24 februarie, inclusiv din Belarus, desi cu cateva zile inainte de inceperea invaziei pe scara larga a Federatiei Ruse, ministrul apararii din Belarus isi asigura omologul ucrainean ca nu exista amenintari la adresa Ucrainei din partea Belarusului, aminteste publicatia Gordon.ua.

Regiunile de nord ale Ucrainei au fost eliberate de sub controlul rusilor la inceputul lunii aprilie, dupa care invadatorii s-au retras, inclusiv in Belarus, si au fost transferati in Donbas.

Rusia lanseaza periodic de pe teritoriul belarus rachete spre tinte ucrainene si au fost cazuri cand avioane rusesti au decolat de pe aerodromuri din Belarus pentru a bombarda Ucraina. La 25 iunie, rusii au lansat pentru prima data un atac aerian asupra Ucrainei din spatiul aerian al Belarusului, au informat Fortele armate ucrainene, care au presupus ca Rusia ar vrea sa atraga astfel Belarusul in conflict.

La 26 iunie, Directia principala de informatii a Ministerului ucrainean al Apararii (GUR) a comunicat ca Rusia isi sporeste din nou prezenta militara in Belarus. Potrivit Statului Major al armatei ucrainene, ocupantii rusi pregatesc grupuri de sabotori pentru a fi trimise in Ucraina dinspre Belarus.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

O oră ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

O oră ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

3 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

O oră ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

10 ore ago