externe

Berlusconi este dezamagit cu Rusia nu a cucerit Kievul: „Trupele ruse ar fi trebuit sa se concentreze numai in jurul Kievului”

Fostul premier italian de dreapta Silvio Berlusconi a declarat joi ca presedintele rus Vladimir Putin a fost ”impins” de anturajul sau politic sa lanseze invazia impotriva Ucrainei, pentru a inlocui cu ”persoane decente” guvernul presedintelui Volodimir Zelenski, declaratie ce a declansat o polemica in Italia inaintea alegerilor legislative care vor avea loc duminica si la care partidul sau participa intr-o coalitie ce este favorita scrutinului, relateaza AFP si Reuters, citate de Agerpres.

”Putin s-a regasit intr-o situatie cu adevarat dificila si dramatica”, a explicat joi seara la o emisiune politica a postului public RAI liderul partidului Forza Italia, care se prezinta la alegerile de duminica intr-o coalitie cu doua partide de extrema dreapta, Fratii Italiei, a Giorgiei Meloni si Liga lui Matteo Salvini.

”O misiune a celor doua republici proruse din Donbas s-a deplasat la Moscova, a vorbit cu toata lumea, la posturile de radio, cu presa, la televiziune, cu oamenii partidului (lui Putin), cu ministrii partidului, iar apoi a mers la el ca o delegatie si i-a spus: Zelenski a intensificat atacurile fortelor ucrainene impotriva fortelor noastre si a frontierelor noastre. Am ajuns acum la 16.000 de morti. Va rugam sa ne aparati, pentru ca, daca nu o faceti, nu stim ce se va intampla”, a detaliat Berlusconi.

Apoi, potrivit acestuia, Putin a fost ”impins de populatia rusa, de partidul sau, de ministrii sai, sa angajeze aceasta operatiune speciala, asa a fost numita la inceput, si trupele ruse ar fi trebuit intr-o saptamana sa intre sa cucereasca Kievul, sa inlocuiasca guvernul Zelenski cu un guvern cu persoane decente si dupa o saptamana sa se intoarca de acolo”.

Dar planul a esuat, trupele ruse inregistrand pierderi grele dupa ce s-au lovit de rezistenta inversunata a armatei ucrainene care primise arme occidentale. Desi a ajuns la periferia Kievului, armata rusa nu a lansat niciun asalt asupra capitalei si in final s-a retras de acolo pentru a se concentra pe ofensivele din sudul si estul Ucrainei.

”Nu am inteles de ce trupele ruse s-au raspandit in jurul Ucrainei, pentru ca dupa parerea mea ele ar fi trebuit sa se concentreze numai in jurul Kievului”, a mai spus Berlusconi, care a avut o relatie apropiata cu presedintele Putin, cu care s-a intalnit si in peninsula Crimeea anexata de Rusia.

Aceste declaratii i-au adus critici in Italia, in special din partea stangii, dar si din partea unor politicieni europeni. Liderul Partidului Democrat, Enrico Letta, le-a calificat drept ”scandaloase si gravisime”, in timp ce eurodeputata socialista spaniola Iratxe Garcia Perez a vorbit despre ”afirmatii socante”.

In replica, Berlusconi a atras atentia ca declaratiile sale au fost ”extrapolate si simplificate” si a subliniat ca razboiul pornit de Putin este ”nejustificat”, el reafirmandu-si sprijinul fata de NATO, UE si SUA.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

10 minute ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

27 de minute ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

3 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

4 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

4 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

4 ore ago