externe

BREAKING Presedintele Armeniei a demisionat. El nu s-a impacat cu infrangerea tarii in razboiul cu Azerbaidjan

Presedintele Armeniei, Armen Sarkissian, si-a anuntat duminica demisia, potrivit unui comunicat postat pe site-ul sau oficial.

„Nu este o decizie bazata pe emotii si are o anumita logica. Presedintele tarii nu are instrumente pentru a influenta chestiuni importante, nici in politica interna, nici in cea externa”, potrivit unui comunicat postat duminica pe site-ul sau oficial.

Sarkissian s-a aflat anul trecut in conflict cu premierul Nikol Pashinian din cauza mai multor probleme, inclusiv demiterea sefului fortelor armate in urma infrangerii din Nagorno-Karabah.

El ii ceruse chiar lui Pashinian sa demisioneze.

El a descris semnarea de catre premierul armean Nikol Pashinian a unui acord de incetare a focului cu Azerbaidjanul in problema Nagorno-Karabah si retragerea armenilor din Karabah drept o „mare tragedie”.

„Exista o solutie in orice tara in care a avut loc o astfel de mare tragedie. Guvernul care a dus la acest lucru trebuie sa plece”, a spus el.

Sarkissian declarase anterior ca nu a fost implicat in procesul de semnare a unui acord de pace intre Armenia si Azerbaidjan care a pus capat crizei din Nagorno-Karabah, care dureaza de zeci de ani.

De asemenea, Armenia a fost implicata recent in eforturile de normalizare a relatiilor cu Turcia.

Relatiile bilaterale dintre cele doua tari au capatat recent o noua dimensiune spre normalizare, trimisii speciali turci si armeni urmand sa se intalneasca la Moscova pe 14 ianuarie pentru a conduce dialogul dintre Ankara si Erevan.

Turcia a fost una dintre primele tari care a recunoscut independenta Armeniei la 21 septembrie 1991, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

Aceasta a trimis ajutor umanitar Armeniei, care se confrunta cu probleme economice grave dupa declararea independentei, si a ajutat Erevanul sa se integreze in organizatiile regionale, in comunitatea internationala si in institutiile occidentale. Relatiile bilaterale s-au deteriorat dupa ocuparea de catre Armenia a regiunii Nagorno-Karabah, recunoscuta la nivel international ca teritoriu azer.

Turcia a pus capat comertului direct cu Armenia in 1993, iar frontiera dintre cele doua tari a fost inchisa.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Anunt surpriza al Ucrainei, primele avioane F-16 sosesc imediat dupa Paste. Avioanele vin din Danemarca, Olanda, Norvegia si Belgia

Ucraina va incepe sa opereze cu avioane F-16 dupa Pastele ortodox din 5 mai, a…

23 de minute ago

Skynex, ucigasul german de drone, a ajuns in Ucraina: „Trage 1.000 de gloante pe minut, acestea explodeaza inainte de a atinge tinta” – Video

Ucraina tocmai a primit al doilea sistem de aparare antiaeriana Skynex din partea Germaniei, ca…

3 ore ago

Dan Voiculescu a trimis sapte galeti de mici in redactia Antena 3. Pe post se difuza „cum sa mananci corect micii, fara sa-ti afectezi digestia”

Cu ocazia zilei de 1 Mai, fondatorul trustului Intact a trimis in redactia postului Antena…

27 de minute ago

Violente ale politiei la Tbilisi, un europarlamentar cere retragerea statutului Georgiei de candidat la aderarea la UE

Dupa folosirea violentei de catre fortele de securitate din Tbilisi la un miting impotriva legii…

8 minute ago

„Pravda”, reteaua de dezinformare a Rusiei, „se extinde” in Europa in ciuda eforturilor de a o opri. Site-uri in 19 tari UE, „sute de articole pe ora”

Pravda, o retea de dezinformare controlatat de Moscova isi extinde influenta in UE, relateaza Euronews.…

2 ore ago