externe

Ce ar fi facut Trump in locul lui Biden. Fostul presedinte SUA iese la rampa: „I-am spus mollahului Baradar: ‘Satul tau – si stim unde este, si l-am numit – va fi primul: primele bombe vor fi aruncate chiar acolo'”

Fostul presedinte Donald Trump a catalogat modul in care administratia Biden a gestionat retragerea americanilor din Afganistan drept „cea mai mare rusine din istoria tarii noastre”, intr-un interviu acordat marti lui Sean Hannity, prezentatorul postului Fox News, anunta Yahoo News.

„Nu cred ca in toti acesti ani tara noastra a fost vreodata atat de umilita. Nu stiu daca o puteti numi o infrangere militara sau o infrangere psihologica”, a spus Trump.

Criticandu-l pe presedintele Biden, Trump a spus ca SUA au nevoie de „un presedinte care sa fie respectat”.

Comentariile vin pe fondul unei retrageri haotice a trupelor din Afganistan, luptatorii talibani detinand acum controlul tarii. Biden a declarat ca sustine retragerea, desi a precizat ca a „mostenit” un acord de retragere negociat de Trump.

„Am mostenit un acord pe care presedintele Trump l-a negociat cu talibanii. Conform acordului sau, fortele americane ar fi iesit din Afganistan pana la 1 mai 2021, la putin peste trei luni dupa ce am preluat mandatul”, a declarat luni Biden. (Administratia Biden a prelungit acest termen pana in septembrie).

Administratia Trump a intermediat un acord intre guvernul afgan si talibani in februarie 2020, menit sa pregateasca terenul pentru o eventuala retragere a trupelor americane din Afganistan. Cand a fost intrebat despre acest acord, Trump a afirmat ca a amenintat ca va lovi satul liderului talibanilor, mollahul Baradar, daca americanilor li se va intampla „ceva rau” in timpul unei retrageri a trupelor.

„I-am spus de la inceput . . daca se intampla ceva rau cu americanii . . va vom lovi cu o forta cu care nicio tara nu a mai fost lovita vreodata”, a declarat Trump. „Iar satul tau – si stim unde este, si l-am numit – va fi primul: primele bombe vor fi aruncate chiar acolo”.

Cu toate acestea, Trump a criticat, de asemenea, implicarea SUA in Orientul Mijlociu in ultimele doua decenii.

„Stiu ca familia Bush nu va fi fericita, dar cred ca a fost cea mai proasta decizie din istoria tarii noastre cand am decis sa mergem in Orientul Mijlociu”, a spus Trump. „S-a dovedit a fi nisipuri miscatoare. Si credeti ca este mai bine acum decat era acum 20, 21 de ani? Este mult mai rau”.

De asemenea, dl Trump a sustinut ca ar fi gestionat retragerea in mod diferit.

„Am redus [armata americana din Afganistan] de la aproape 20.000 la 2.500 [de soldati] – si [acum se retrag] militarii inainte de a ne retrage civilii si interpretii si alti oameni… care ne-au ajutat. Acum, ceea ce aveam de gand sa facem era sa scoatem militarii ultimii – oamenii urmau sa iasa [mai intai]”, a spus el.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

7 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

7 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

9 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

10 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

10 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

10 ore ago