externe

Cel putin 32 de prizonieri de razboi ucrainieni au fost executati recent de fortele Rusiei, arata un raport ONU: „Unii au fost impuscati in grup”

Cel putin 32 de prizonieri de razboi ucraineni, capturati recent de Rusia, au fost executati intre 1 decembrie 2023 si 29 februarie, se arata intr-un raport al Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), publicat la 26 martie.

Rapoartele privind prizonierii de razboi ucraineni torturati sau ucisi in timp ce se aflau in captivitate in Rusia au aparut de la inceputul razboiului Rusiei impotriva Ucrainei. La sfarsitul lunii februarie, Parchetul General a declarat ca 19 anchete penale erau in curs de desfasurare in ceea ce priveste executarea a 45 de prizonieri de razboi ucraineni.

OHCHR a declarat ca a inregistrat 12 cazuri de executii a cel putin 32 de prizonieri de razboi ucraineni capturati in timpul iernii, ceea ce inseamna ca unii dintre ei au fost probabil ucisi in grup.

„OHCHR a verificat trei dintre aceste incidente in care militari rusi au executat sapte militari ucraineni”, se arata in raport, care se bazeaza pe interviuri cu 60 de soldati ucraineni eliberati din captivitate.

Relatarile acestora au confirmat faptele documentate anterior privind tortura, tratamentele inumane sau degradante si pedepsele pe scara larga aplicate prizonierilor de razboi ucraineni aflati in captivitate in Rusia, precum si conditiile de detentie care nu respecta dreptul international, a precizat OHCHR.

De asemenea, agentia a intervievat 44 de prizonieri de razboi rusi care nu au raportat tortura in locurile oficiale de detentie ucrainene. Cu toate acestea, organizatia a precizat ca au existat „acuzatii credibile privind cazuri de tortura si rele tratamente aplicate prizonierilor de razboi rusi, comise in locuri de tranzit dupa evacuarea lor de pe campul de lupta”, potrivit raportului.

O investigatie a ziarului Kyiv Independent din decembrie anul trecut a dezvaluit conditiile inumane de detentie, foamea si tortura intr-un lagar rusesc in special: inchisoarea Olenivka, situata in regiunea Donetsk ocupata de Rusia.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Ce spun liderii PSD si PNL despre „Cartelul din Carpati”. Ciolacu: „Nu am stiinta, o sa ma informez”

Liderii PSD si PNL au comentat cu mare reticenta investigatia "Cartelul din Carpati" realizata de…

O oră ago

Filipine solicita expulzarea diplomatilor chinezi pe masura ce conflictul din Marea Chinei de Sud se intensifica

Consilierul pentru securitate nationala din Filipine, Eduardo Ano, a cerut vineri expulzarea diplomatilor chinezi din…

4 ore ago

Zeci de protestatari pro-palestinieni arestati la Penn si MIT. In alte universitati, administratia a dat curs cererilor studentilor

Politia a demontat tabere si a arestat zeci de protestatari pro-palestinieni, vineri, la Institutul de…

4 ore ago

Rusia: Trei persoane au murit si sase au ajuns la spital dupa ce un autobuz a cazut in rau la Sankt Petersburg

Trei persoane au murit, iar alte sase au ajuns in stare grava la spital, vineri,…

4 ore ago

Cirstoiu anunta ca are de gand sa revina in politica: „Am fost invins acum, nu zice nimeni ca nu pot continua”

Catalin Cirstoiu a anuntat, intr-un interviu pentru Gandul, ca are de gand sa revina in…

3 ore ago