externe

China spune ca reunificarea cu Taiwanul va avea loc chiar si cu forta, desi nu este prima optiune

China isi rezerva dreptul de a folosi forta in Taiwan in ultima instanta, in conditii convingatoare, desi reunificarea pasnica este prima sa optiune, a declarat, sambata, un purtator de cuvant al Partidului Comunist, potrivit Reuters.

Reunificarea Chinei si a Taiwanului este in interesul tuturor, inclusiv a compatriotilor taiwanezi, a declarat purtatorul de cuvant al congresului, Sun Yeli, la o conferinta de presa din Beijing.

Presedintele Xi Jinping este pe cale de a castiga un al treilea mandat de cinci ani ca secretar general al partidului de guvernamant, cea mai inalta functie din stat, la congresul ce va avea loc in Marea Sala a Poporului din Beijing timp de o saptamana incepand de duminica.

Luni, in cadrul unui discurs rostit cu prilejul Zilei Nationale a Taiwanului, lidera Tsai Ing-wen a avertizat Beijingul ca insula nu va ceda in ceea ce priveste modul sau de viata democratic.

In discursul sau, lidera taiwaneza a comparat conflictul din Ucraina cu obiectivul chinez de a prelua intr-o zi controlul asupra Taiwanului ceea ce a starnit ingrijorari cu privire la o tentativa de invazie similara a Beijingului.

La inceputul lunii octombrie, ministrul american al apararii Lloyd Austin a declarat ca nu considera iminenta o invazie a Chinei in Taiwan, dar ca Beijingul va incerca sa stabileasca o „noua normalitate” cu activitatile sale militare in jurul insulei.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Recent Posts

Datoriile Romaniei au ajuns la un nivel fara precedent in mandatul „specialistilor” lui Ciolacu: 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB)

Nivel record al datoriei publice a Romaniei. Aceasta a ajuns la 841,292 miliarde lei in…

5 minute ago

Individ cu peste 100 de capsule cu droguri la festivalul Sunwaves de la Mamaia. Plus multe alte prafuri si substante

Un individ a fost prins, luni seara, cu o cantitate insemnata de droguri la Festivalul…

O oră ago

Nu e o gluma: politistii locali vor protesta maine in fata guvernului pentru ca „nu primesc sporuri pentru munca prestata in weekend”

Politistii locali vor protesta, miercuri, in fata Guvernului, avand mai multe solicitari de natura financiara,…

2 ore ago