externe

Croatia intra in zona euro in 2023, Romania mai asteapta mult si bine. Comisia Europeana anunta ca nu indeplinim nicio conditie pentru adoptarea monedei euro

Romania nu indeplineste conditiile pentru adoptarea monedei euro, este concluzia Comisiei Europene, in urma evaluarii privind compatibilitatea juridica si indeplinirea criteriilor de convergenta si luand in considerare factorii relevanti suplimentari, se arata intr-un comunicat publicat miercuri de Executivul comunitar.

Concluzia este prezentata in Raportul de convergenta din 2022, care evalueaza progresele realizate de Bulgaria, Cehia, Croatia, Ungaria, Polonia, Romania si Suedia in directia aderarii la zona euro. Acestea sunt cele sapte state membre din afara zonei euro care s-au angajat din punct de vedere juridic sa adopte moneda euro.

Raportul CE semnaleaza, in special, ca legislatia din Romania nu este pe deplin compatibila cu obligatia de conformitate prevazuta la articolul 131 din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene (TFUE), Romania nu indeplineste criteriul de stabilitate a preturilor, pe cel privind finantele publice, nu indeplineste criteriul cursului de schimb si criteriul de convergenta a ratelor dobanzii pe termen lung.

Comisia Europeana a anuntat miercuri Croatia este pregatita sa adopte moneda euro la 1 ianuarie 2023, ceea ce va aduce numarul statelor membre din zona euro la douazeci, precizeaza Agerpres.

Potrivit concluziilor raportului, doar Croatia si Suedia indeplinesc criteriul referitor la stabilitatea preturilor, Bulgaria si Croatia sunt cele doua state membre care indeplinesc criteriul cursului de schimb, Bulgaria, Republica Ceha, Croatia si Suedia indeplinesc criteriul ratelor dobanzilor pe termen lung, iar toate statele membre indeplinesc criteriul privind finantele publice, cu exceptia Romaniei, care este singurul stat membru care face obiectul unei proceduri de deficit excesiv.

Statele membre care adopta moneda euro trebuie sa fi atins un nivel inalt de convergenta economica durabila, care este examinat in raportul de convergenta pe baza criteriilor de convergenta. Aceste criterii (denumite si „criteriile de la Maastricht”) sunt prevazute la articolul 140 alineatul (1) din TFUE.

Durabilitatea este un aspect cheie in evaluarea criteriilor de la Maastricht, ceea ce inseamna ca progresele inregistrate in materie de convergenta trebuie sa fie bazate pe elemente structurale care le garanteaza durabilitatea si nu pe factori temporari.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Presedintele Argentinei, Javier Milei, afirma ca nu vrea sa inchida universitatile publice, asa cum il acuza opozitia

Presedintele argentinian, Javier Milei, a dat asigurari duminica ca nu are intentia de a inchide…

10 minute ago

Zeci de mii de demonstranti au iesit in strada la Tbilisi, cerand retragerea proiectului de lege privind „influenta straina”, de inspiratie ruseasca – VIDEO

Aproximativ 20.000 de persoane au participat duminica la un "mars pentru Europa" in capitala Georgiei,…

25 de minute ago

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

10 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

10 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

11 ore ago