news

Cum sa furi o padure cu totul? Timp de 7 ani, un iesean a taiat si vandut 40.000 de copaci

Un iesean din comuna Prisacani, administrator al unei paduri particulare, a intrat cu drujba in ea si a pus-o la pamant. Timp de 7 ani, a exploatat-o „la ras”. „Acum e distrusa, da-o in…, ce e 12 hectare! Mai sunt 19 acolo, le faram eu si pe alea, nu mai dureaza mult! Am taiat 12 hectare rase! Numai cioate au mai ramas!”, i-a spus cu cinism unui prieten. Apoi a depus si sesizari la politie, plangandu-se ca nu mai poate face fata hotilor de lemne. Ulterior, a trecut si la padurea vecina, a statului, potrivit ziaruluideiasi.ro.

Condamnat in prima instanta, a facut apel, considerand acuzatiile aduse de procurori, de taiere ilegala si furt de lemne, ca nedrepte. Era administratorul padurii, deci era firesc sa o taie, chiar daca nu era a lui. In apel, a iesit mai ieftin: o parte din acuzatii s-au prescris.

„Afacerea” cu lemnul altora a inceput pentru Constantin Vezeteu dupa ce unchiul sau i-a solicitat sprijinul pentru a-si primi inapoi padurea confiscata in perioada comunista. Dupa ce unchiul si-a primit titlul de proprietate, Vezeteu a ramas administratorul padurii. Urma sa primeasca drept plata cate o jumatate de metru cub de lemn anual, pentru fiecare hectar. Intre 2009 si 2016 insa, a taiat „la ras” aproximativ 60% din suprafata padurii.

Se prezenta ca proprietar al padurii de 26,43 ha, calitate in care vindea lemnul pe picior. Desi exploatarea unei paduri este supusa unor reguli silvice stricte, Vezeteu nu avea pretentii. Clientul isi alegea copacul, si-l taia si pleca cu lemnul.

Pentru cumparator, era un adevarat chilipir, pentru ca o caruta cu lemne il costa 60-100 de lei, daca si le taia singur. Vezeteu statea de paza la marginea padurii, pentru a se asigura ca nu este „furat”.

Din urma, impreuna cu complicii lui, strangea crengile si vreascurile ramase si le vindea ca lemn de foc. Scotea cioatele din pamant si acoperea locul unde fusese copacul cu frunze, pentru ca furtul sa fie mai greu de identificat. Anchetatorii au identificat ulterior in padurea privata 3.825 de cioate, corespunzand unui volum de 1.520 mc de lemn, in valoare de 355.000 lei. Alte 24.593 de cioate, aferente unei cantitati de 17.144 mc de lemn, au fost identificate in padurea statului. Pentru acestea, s-a calculat un prejudiciu de 2,36 milioane lei.

Facea sesizari in care reclama furturile

Mult timp, Vezeteu a putut juca rolul omului de buna-credinta. Localnicii il stiau de proprietar care vinde din propria padure. Autoritatile, drept administrator cinstit care nu reuseste sa impiedice furturile de lemne. A depus chiar sesizari la politie privitoare la hotii de lemn, in urma acestora fiind deschise patru dosare de urmarire penala cu autori necunoscuti.

Gruparea condusa de Vezeteu a fost destructurata in 2016, cand politistii au oprit o autoutilitara incarcata cu 1,8 mc scanduri de stejar. Actele prezentate erau false, iar prin coroborarea cu alte probe, anchetatorii au ajuns si la Vezeteu. La sfarsitul lui 2019, Vezeteu a fost condamnat la 5 ani si 7 luni de inchisoare, pentru taiere fara drept de arbori, furt de arbori taiati si inducerea in eroare a organelor judiciare. Ceilalti 26 de inculpati au primit pedepse cuprinse intre 2 ani si 8 luni de inchisoare si 6 ani si trei luni.

„Este ura personala impotriva mea”

In contestatia impotriva sentintei, adresata Curtii de Apel, Vezeteu s-a declarat nevinovat, reiterand ca dimpotriva, el fusese cel care sesizase si reclamase furturile de lemne. „Eu nu am furat arbori, recunosc ca am taiat ilegal arbori, dar nu pot fi acuzat de furat pentru ca arborii pe care i-am taiat sunt din padurea mea. Eu ma refer la suprafata de 22 hectare de padure din padurea de la Vadu Vejei. Eram administratorul respectivei suprafete de padure. Seful de post care mi-a facut dosarul penal a declarat ca eu am facut plangerile respective ca sa acopar faptele de furt si nu e adevarat, este ura personala impotriva mea”, a afirmat Vezeteu.

Apararea acestuia a fost respinsa de judecatori. Ei au retinut insa faptul ca raspunderea penala pentru inducerea in eroare a organelor judiciare se prescrisese. Ca urmare, pedeapsa definitiva pentru el a fost de 5 ani si 3 luni de detentie. Alti inculpati au primit pedepse intre 3 ani si 4 ani si 9 luni de inchisoare.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

8 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

8 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

9 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

8 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

17 ore ago