externe

De ce Moscova l-a declarat persona non grata pe romanul Cosmin Constantin Ionita. Explicatiile MAE de la Bucuresti

Declararea de catre Federatia Rusa ca persona non grata a unui reprezentant al Ambasadei Romaniei la Moscova este un gest de „reciprocitate cu masura similara a Romaniei din luna august vizand un angajat al Ambasadei ruse la Bucuresti”, arata un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

MAE reaminteste ca decizia autoritatilor romane a avut in vedere incompatibilitatea activitatilor persoanei in cauza cu prevederile Conventiei de la Viena privind relatiile diplomatice din 1961.

Ministerul Afacerilor Externe al Federatiei Ruse a declarat ”persona non grata” un membru al Ambasadei Romaniei la Moscova, a transmis joi RIA.

Potrivit sursei citate, decizia reprezinta o contramasura la expulzarea unui membru al Ambasadei Federatiei Ruse in Romania.

„La 8 septembrie, insarcinatul cu afaceri al Romaniei in Federatia Rusa (prim-colaborator, potrivit site-ului MAE de la Bucuresti) Cosmin Constantin Ionita, a fost invitat la Ministerul de Externe rus, unde i-a fost inmanata o nota a ministerului privind declararea unui angajat al Ambasadei Romaniei in Rusia drept ‘persona non grata'”, se mentioneaza intr-un comunicat al diplomatiei ruse.

„Aceasta masura este un raspuns la decizia anterior nemotivata luata de partea romana de a-l declara ‘persona non grata’ pe un diplomat al Ambasadei Rusiei la Bucuresti”, adauga MAE rus.

Reuters aminteste joi ca Romania, la fel ca si alte state membre ale Uniunii Europene, a fost desemnata ”tara neprietenoasa” de catre Moscova dupa impunerea de sanctiuni ca represalii la invazia Rusiei in Ucraina.

La inceputul anului, Rusia si tarile UE si-au expulzat reciproc sute de diplomati dupa declansarea invaziei ruse, la 24 februarie, aminteste agentia de presa britanica.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

7 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

7 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

9 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

10 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

10 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

10 ore ago