life

Editii rare ale romanului „Don Quijote de la Mancha”, scoase la licitatie la Paris

Doua volume din primele editii ale romanului „Don Quijote de la Mancha”, provenite dintr-o colectie privata, sunt scoase la licitatie la Paris, pe 14 decembrie, unde se asteapta sa aduca intre 400.000 si 600.000 de euro, potrivit France24.

Povestea unui nobil spaniol scapatat care citeste atat de multe romane cavaleresti incat crede ca este si el un cavaler a avut un succes urias in 1605 cand a fost publicata.

Volumele au fost cumparate in anii 1930 de diplomatul Jorge Ortiz Linares, care in 1940 a devenit ambasadorul Boliviei in Franta. Ortiz era un colectionar pasionat si era in cautarea unei editii originale a cartii „Don Quijote de la Mancha”, considerat a fi primul roman modern.

In anii 1930, cercetarile lui Ortiz l-au condus la libraria Maggs Bros. Ltd din Londra, fondata in 1853.

De-a lungul anilor, libraria a castigat o reputatie in randul regalitatii britanice si al monarhilor exilati, cum ar fi Manuel al II-lea al Portugaliei si Alfonso XIII al Spaniei, ajungand in prezent sa detina 1.358 de editii rare de carti in limba spaniola. Ele au fost adunate intr-un catalog publicat in 1927 „citat si astazi de bibliografi”, spune Jonathan Reilly, expert in libraria Maggs.

Cartile care i-au atras atentia lui Ortiz au fost doua prime editii ale romanului „Don Quijote de la Mancha” – Cartea I, publicata in 1605, si Cartea a II-a, care a aparut 10 ani mai tarziu, ambele la vanzare pentru 3.500 de lire sterline, echivalentul a aproape 174.000 de lire sterline.

Ortiz a avut insa ghinion, cartile fiind deja vandute. Dar si-a lasat datele de contact pentru orice eventualitate iar in 1936, a primit un apel mult asteptat de la librar si a plecat la Londra cat de repede a putut.

„De ce s-a urcat imediat in avion? Colectionarul de carti este uneori entuziast, alteori putin obsedat”, a spus actualul proprietar, Ed Maggs.

Ortiz a ajuns sa cumpere o a treia editie a Cartii I si o prima editie a Cartii a II-a. El a platit 100 de lire sterline (aproximativ 5.600 de lire sterline astazi) pentru prima editie si 750 de lire sterline (42.000 de lire sterline astazi) pentru a doua, a declarat Anne Heilbronn, de la casa de licitatii Sotheby’s.

De atunci, cartile au fost ascunse de ochii publicului, dar pot fi vazute acum la Sotheby’s din Londra inainte de vanzarea de luna viitoare la Paris.

Primele editii ale cartii Don Quijote I sunt rare, deoarece multe s-au pierdut intr-un naufragiu in apropiere de Havana, cand au fost trimise in masa in America Latina, potrivit Sotheby’s.

Publicata in 1608, a treia editie a fost ultima tiparita in timpul vietii lui Cervantes si a fost corectata de el insusi.

„Toate traducerile pe care le avem astazi provin din aceasta a treia editie, asa ca este extrem de importanta”, a adaugat Heilbronn.

Ceea ce face aceste carti unice, este faptul ca au fost legate in secolul al XVIII-lea pentru un colectionar englez. „Astfel de legaturi timpurii ale cartii sunt foarte rare”, a spus Heilbronn.

In vizita sa la Maggs Bros din 21 decembrie 1936, Ortiz a cumparat alte trei carti pretioase: o prima editie a „Novelas ejemplares” de Cervantes, publicata in 1613, „La Florida del Inca” (1605) in care Garcilaso de la Vega relateaza cucerirea Americii din punctul de vedere al popoarelor indigene si „Hispania Victrix” (1553) despre cucerirea Mexicului, prima lucrare din istorie care mentioneaza California.

Miercuri, cele cinci lucrari vor fi returnate librariei cu cateva ore inainte de a pleca la Paris. Acestea vor fi apoi scoase la licitatie impreuna cu celelalte 83 de articole din colectia Ortiz Linares, adunate cu ajutorul librarului anticar Jean-Baptiste de Proyart.

Vanzarile totale sunt estimate intre 1,8 milioane si 2,5 milioane de euro.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Astazi este ultima zi. Apelurile lui Ciolacu si Firea au fost degeaba, Piedone a plecat in vacanta in loc sa-si retraga candidatura

Cristian Popescu Piedone este plecat in vacanta, in ultima in zi in care ar fi…

44 de minute ago

Europarlamentarul roman Eugen Tomac a solicitat Comisiei Europene sa investigheze felul cum mari companii europene subventioneaza masina de razboi a lui Putin

Intr-o postare facuta pe pagina personala de Facebook, europarlamentarul roman Eugen Tomac critica ipocrizia companiilor…

47 de minute ago

Derapaj jenant al premierului filorus Fico, dupa ce slovacii au strans 4 milioane de euro pentru armata ucraineana: „E ca si cum ai trage un vant intr-un copac!”

Premierul slovac Robert Fico i-a ridiculizat pe compatriotii sai care au strans din donatii 4…

32 de minute ago

Secretarul de stat al SUA: „Rusia produce astazi arme mai repede decat in orice moment din istorie”. Cine ajuta Moscova atat de mult

Secretarul de stat american Anthony Blinken a declarat ca, in ultimul an, Rusia a invatat…

57 de minute ago

Investitie uriasa Microsoft in Indonezia, 840.000 de tineri vor fi instruiti pentru a lucra la dezvoltarea Inteligentei Artificiale

Microsoft a declarat marti ca va investi 1,7 miliarde de dolari in Indonezia in urmatorii…

53 de minute ago