externe

Fost ambasador al Chinei in Ucraina, atac dur la adresa Kremlinului: „Directia centrala si primordiala a politicii externe a regimului Putin este aceea de a considera fosta Uniune Sovietica drept sfera sa exclusiva de influenta si de a restaura imperiul”

Fostul ambasador chinez in Ucraina a criticat vehement invazia Rusiei intr-un discurs recent, care a fost redat de presa chineza, insa a fost apoi cenzurat rapid, relateaza The Guardian.

Gao Yusheng, care s-a pensionat in urma cu peste un deceniu dupa o cariera petrecuta in principal in Rusia si Asia Centrala, a declarat la un seminar online al Academiei Chineze de Stiinte Sociale ca razboiul Rusiei esueaza.

Gao a declarat ca Moscova, sub conducerea lui Putin, nu a acceptat niciodata cu adevarat suveranitatea si independenta fostelor state sovietice, iar „incalcarile” frecvente de catre Rusia ale teritoriului acestora reprezinta „cea mai mare amenintare la adresa pacii, securitatii si stabilitatii in Eurasia”.

„Directia centrala si primordiala a politicii externe a regimului Putin este aceea de a considera fosta Uniune Sovietica drept sfera sa exclusiva de influenta si de a restaura imperiul prin mecanisme de integrare in diferite sfere dominate de Rusia”, a spus Gao.

Acest lucru a fost schimbat insa in mod dramatic de razboiul din Ucraina, iar Gao a sugerat ca, odata ce acesta se va incheia, va aparea probabil o noua ordine mondiala in care Ucraina va fi scoasa din „sfera de influenta” a Rusiei si adusa in Europa, iar puterea politica, economica, militara si diplomatica a Rusiei va fi slabita si izolata in mod drastic.

„Se poate spune ca Rusia a pierdut complet Ucraina. In acelasi timp, fosta Uniune Sovietica, inclusiv membrii Tratatului de Securitate Colectiva si ai Uniunii Economice Eurasiatice, au refuzat sa sprijine Rusia. Infrangerea Rusiei ar lasa-o fara nicio speranta de a-si reconstrui vechiul imperiu”, a subliniat fostul diplomat chinez.

Comentariile lui Gao au fost preluate de Pheonix News, un organ de presa chinez, dar ulterior au fost eliminate de pe internet.

Liderul Chinei, Xi Jinping, este un aliat apropiat al lui Putin, iar Partidul Comunist Chinez a refuzat sa condamne invazia.

Gao a fost ofiter diplomatic in Uniunea Sovietica si apoi in Federatia Rusa in perioada 1984-1988 si 1992-1996. A fost ambasador in Ucraina intre 2005-2007, dupa ce a fost ambasador in Turkmenistan si Uzbekistan.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Die Welt: Rusia si Ucraina au fost la un pas de a ajunge la un acord de pace, in primavara lui 2022

Publicatia germana Die Welt scrie ca un acord de pace ar fi putut fi semnat la…

3 minute ago

Ceasul de aur purtat de cel mai bogat pasager de la bordul Titanicului va fi vandut la licitatie

Un ceas de aur purtat de John Jacob Astor IV, membru al bogatei familii Astor…

9 minute ago

Aventurile velierului Belem, nava monument national care va aduce flacara olimpica in Franta

Misiunea de a transporta flacara olimpica din Grecia in Franta a fost incredintata velierului Belem,…

33 de minute ago

Nou record mondial: un barbat din Ghana a imbratisat 1.123 de copaci intr-o ora, pentru a creste constientizarea protejarii mediului

Un barbat din Ghana care studiaza silvicultura in statul american Alabama a stabilit un record…

33 de minute ago

Nou scandal de proportii la AUR: candidatul la primaria sectorului 6 si-a dat demisia din partid si afirma ca „AUR e o iluzie dirijata de un Gunoi!”

Desemnat in luna martie de AUR drept candidat la Primaria Sectorului 6, Valentin Florea si-a…

O oră ago

Puiul de orca ramas captiv intr-o laguna de langa insula Vancouver este in sfarsit liber

Un pui de orca ramas blocat intr-o laguna de langa insula Vancouver timp de mai…

O oră ago