Categories: life

Iata fructul-minune de 5 kg: Miroase a CEAPA putrezita si are gust de carne de PORC

Durianul este un fruct considerat de multi o adevarata minune a naturii, care ar putea salva de la foamete milioane de oameni. In vreme ce unii se declara scarbiti de mirosul puternic de ceapa stricata pe care il emana, altii sunt incantati de gustul deosebit pe care il are pulpa moale a acestui fruct.

Durianul cantareste in jur de 5-7 kilograme, dar poate ajunge si la mai mult de atat. Contine sute de seminte bogate in proteine, potasiu, calciu si fier. Fructul in sine este si o sursa bogata de vitamina C si, in schimb, este foarte sarac in calorii. Originar din Asia de Sud seamana cu un pepene cu tepi. La interior are un miez galben cremos, cu o aroma care se asemana cu cea a carnii de porc. Mirosul este asemanat de unele persoane cu cel al cepei putrezite.

Botanistii au stabilit ca acest fruct contine peste 200 de substante volatile, dar inca nu se stie care dintre ele ii confera mirosul greoi. In ciuda acestor aspecte, durianul este foarte apreciat in tari precum Bagladesh, spre exemplu unde a ajuns cea mai importanta cultura dupa cea de mango, potrivit Business Insider.

Nimic nu se arunca de la pomul care rodeste astfel de fructe. Frunzele sunt o hrana perfecta pentru caprine sau pentru alte animale de ferma, din coaja se extrage un colorant natural portocaliu, iar lemnul poate fi exploatat pentru mobilier. In plus, copacii produc o substanta lipicioasa care poate fi folosita ca adeziv.

Un singur pom din aceasta specie poate da si 150 de fructe, in cele doua sezoane in care se recolteaza anual, putand reprezenta in acest fel o sursa uriasa de hrana pentru milioane de oameni din tarile sarace.

Nyree Zerega, un botanist de la Gradina Botanica din Chicago, sustine ca un singur fruct de marime medie poate hrani o intreaga familie. Poate fi consumat crud, copt, uscat sau preparat la gratar. Poate fi stors si consumat sucul ca o bautura energizanta. In Bangladesh si in alte tari din Asia de Sud-Est fructele de durian sunt servite in zeci de feluri. Se face chiar si inghetata sau se prajeste in aluat.

Din pacate, insa, fructele acestea sunt extrem de perisabile. Ele nu raman proaspete mai multe de cateva saptamani de la recoltare.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
Gabriela Jianu

Share
Published by
Gabriela Jianu

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

O oră ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

O oră ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

3 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

O oră ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

10 ore ago