Categories: externe

In China nu exista pedeapsa cu suspendare pentru coruptie. Inalt oficial, inchisoare pe VIATA

Un consilier apropiat al fostului presedinte Hu Jintao, deja exclus din Partidul Comunist, a fost condamnat la inchisoare pe viata pentru coruptie, obtinere de secrete de stat si abuz de putere, a anuntat luni televiziunea de stat CCTV, citata de AFP.

In varsta de 60 de ani, Ling Jihua, cazut in dizgratie dupa dezvaluirea mortii accidentale a fiului sau in martie 2012 la volanul unui Ferrari in compania a doua tinere goale, a pledat vinovat si a decis sa nu faca apel impotriva sentintei, pronuntata la capatul unui proces cu usile inchise.

El a fost acuzat ca a primit personal sau prin familia sa mita in valoare totala de 11,6 milioane de dolari. Inainte de a fi pus sub ancheta la sfarsitul lui 2014, Ling Jihua a fost vicepresedinte al organismului national de consiliere politica din China. In 2007 fusese numit director al puternicului Birou de Afaceri Generale al Comitetului Central al Partidului Comunist Chinez (PCC). El a fost acuzat de ‘abuz de putere’ in timp ce ocupa acest post si ca a profitat de responsabilitatile sale pentru „a obtine ilegal secrete de stat”.

„Accept toate acuzatiile si ma supun judecatii. Procesul de astazi imi va ramane intiparit in memorie”, a spus el in declaratia finala din fata instantei, potrivit Xinhua.

Ling Jihua a mai declarat ca procesul a fost „solemn, meticulos, rational si civilizat”, intruchipand o combinatie de stat de drept si tratament umanitar, a precizat agentia oficiala de presa.

„Multumesc sincer instantei, procuraturii si celor doi avocati ai mei”, a mai spus el.

Ling Jihua a facut cariera in umbra lui Hu Jintao, devenind unul dintre cei mai apropiati consilieri in timpul presedintiei acestuia, noteaza AFP.

Scandalul legat de moartea fiului sau l-a impiedicat le Ling Jihua sa acceada in Biroul Politic al PCC in 2012.

Opinia publica chineza s-a indignat ca fiul unui lider si-a putut procura o masina de lux de peste 700.000 de euro. Cele doua tinere care il insoteau au fost grav ranite, iar una dintre ele a decedat ulterior.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

5 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

6 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

8 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

9 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

9 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

9 ore ago