externe

Lavrov, indignat ca ONU nu a cerut „permisiunea” Rusiei privind Bosnia-Hertegovina: „Nu ne-am dat consimtamantul”

Ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a acuzat sambata Occidentul ca desfasoara o „politica criminala” in Balcani – indeosebi in Bosnia-Hertegovina (BiH) si Kosovo -, inaintea unei vizite in Serbia pe care urmeaza sa o desfasoare marti, transmite EFE, citata de Agerpres.

„Este vorba intr-adevar de o politica criminala in Balcani”, a sustinut Lavrov, in cadrul unui interviu de 40 de minute acordat RTRS, televiziunea publica din Republica Srpska, una dintre cele doua entitati care compun Federatia Bosniei si Hertegovinei.

Lavrov se va intalni la 7 iunie la Belgrad cu inalti reprezentanti ai guvernului si presedintiei Serbiei, precum si cu liderul secesionist sarbo-bosniac Milorad Dodik.

In opinia lui Lavrov, Occidentul vrea sa interzica popoarelor din Bosnia-Hertegovina „cultura, traditia si mostenirea lor”. Totodata, seful diplomatiei ruse considera ilegitima numirea inaltului reprezentant al ONU pentru aceasta tara, Christian Schmidt.

Lavrov a sustinut ca numirea lui Schmidt s-a facut „fara ca nimeni sa intrebe Rusia, fara consimtamantul celor trei popoare constitutive bosniace si fara confirmarea Consiliului de Securitate al ONU”.

„Occidentul vrea sa transforme Bosnia-Hertegovina intr-o baza pentru extinderea NATO in Balcani”, a spus el.

De la sfarsitul razboiului intercomunitar in care si-au pierdut viata circa 100.000 de persoane intre 1992 si 1995, BiH a fost impartita in doua entitati, Republica Srpska (RS) si o federatie croato-musulmana, unite de un guvern central slab.

Blocajul politic a impiedicat inceperea reformelor necesare pentru apropierea tarii de Uniunea Europeana, in timp ce autoritatile sarbo-bosniace au anuntat ca vor bloca orice fel de apropiere de NATO, lucru dorit de musulmani si croati.

Dupa parerea lui Lavrov, singurul care respecta acordul de pace de la Dayton este liderul sarbo-bosniac Milorad Dodik, criticat de Occident pentru planurile sale secesioniste.

Totodata, Lavrov a mai sustinut ca Uniunea Europeana incita Kosovo sa nu respecte acordul de normalizare cu Belgradul, incheiat in 2013 sub patronajul UE, „asa cum a incitat Kievul sa nu respecte acordurile de la Minsk din 2015”. Lavrov a insistat ca Rusia „va sprijini in mod absolut” abordarile Serbiei si ale poporului sau in ceea ce priveste Kosovo.

Serbia, care si-a exprimat dorinta de a adera la Uniunea Europeana, este singura tara europeana care nu s-a alaturat sanctiunilor impotriva Rusiei ca urmare a invaziei declansate de aceasta tara in Ucraina si este unul dintre cei mai apropiati aliati ai Rusiei pe Batranul Continent.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

7 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

7 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

9 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

10 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

10 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

10 ore ago