news

Ministrul Sanatatii: „Nu stim cat va dura pana cand vom avea libertatea pe care o aveam acum un an si jumatate. Foarte probabil ca va trebui sa traim intr-un fel sau altul cu o forma sau alta a virusului”

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat luni ca nu se stie cat va dura pana cand se va reveni la „libertatea” din urma cu un an si jumatate, de dinainte de pandemie, si este „foarte probabil” ca lumea va trebui sa traiasca „intr-un fel sau altul cu o forma sau alta” a noului coronavirus.

„Nu stim cat va dura pana cand vom avea libertatea pe care o aveam acum un an si jumatate. Foarte probabil ca va trebui sa traim intr-un fel sau altul cu o forma sau alta a virusului si atunci trebuie sa gasim si noi, ca tara, si intreaga umanitate trebuie sa gasim moduri de a convietui cu acest virus. (…) In perioada urmatoare avem nevoie sa fim impreuna si avem nevoie sa definim modul in care noi o sa fim competitivi la nivel international. De modul in care scapam sau gestionam acest virus o sa depinda capacitatea noastra de a ne plasa in aceasta lume mare. Daca o sa ramanem cu o ghiulea atarnata de picior, fara sa gestionam criza, cu un sistem medical slabit, asta o sa impacteze tot viitorul acestei natiuni”, a afirmat ministrul la videoconferinta „Profit Health.forum – Sistemul sanitar, un an de pandemie: realizari, esecuri, viitor”.

El a spus ca, in prezent, Romania se afla in al treilea val de pandemie si se cunosc mult mai multe lucruri decat in urma cu un an si exista mai multe resurse la indemana, in principal vaccinurile.

„Avem vaccinurile care stim ca ne pot ajuta sa trecem peste aceasta perioada extrem de dificila si avem de asemenea cunostinte despre ce face acest virus sau cat de periculos este si care pot fi efectele pe care le poate avea asupra unui individ, asupra unei familii, asupra unei comunitati sau asupra unei tari. Nu cred ca exista nicio indoiala in momentul acesta ca avem in stanga si in dreapta o prapastie. In momentul acesta stim ca, in conditiile aparitiei unor noi tulpini, daca nu respectam anumite reguli, stim ca in fata avem o prapastie despre care putem sa ne intrebam cat este de adanca. Statul, prin toate autoritatile sale, a pus un gard, daca vreti, sau un zid. Exista voci in acest moment in societate si mai ales in politica care argumenteaza ca zidul ar fi construit din caramida si ar fi trebui sa fie din sarma. Sau ca este un metru mai in fata sau un metru mai in spate. Noi toti ar trebui sa avem constiinta faptului ca dupa acel zid, dupa acel gard de sarma, de caramida sau de orice ar fi, este o prapastie si sa nu facem nimic in legatura cu asta inseamna ca impingem oamenii sau sa ii lasam in bratele bolii si mortii. (….) Sa fim o comunitate inseamna in primul rand responsabilitate si solidaritate”, a sustinut ministrul Sanatatii, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, in domeniul medical, fie ca se vorbeste despre infrastructura, resurse umane, reglementari sau vaccinare, „calea este cea a onestitatii”.

„Daca vorbim despre infrastructura, atunci, onest vorbind, stim cu totii ca s-a investit nu numai putin, dar s-a investit si prost. Stim cu totii ca, pentru a face lucrurile mult mai bine pe viitor, avem nevoie sa construim capacitatea statului de a implementa proiecte. Avem un exemplu cat se poate de clar de esec al statului in a implementa proiecte pentru care deja exista finantare. Spitalele regionale sunt doar un exemplu pe care il cunoaste toata lumea. Dar putem sa mergem la nivel mai mic sau mai mare si sa vedem ca finantarea nu este de o vreme cea mai mare problema”, a mai afirmat Voiculescu.

In opinia sa, este nevoie de onestitate daca se vorbeste despre resursa umana din sectorul sanitar.

„Daca ne uitam la resursa umana, stim ca salariile au fost ajustate intr-o directie buna, stim ca exista inca inechitati, stim ca angajarile nu s-au facut totdeauna asa cum se cuvine, stim ca nu avem o strategie a resurselor umane pe care sa o urmam cu totii indiferent daca la putere este un partid sau altul. (…) Avem nevoie de onestitate daca vorbim de resursa umana in sanatate. Daca vorbim de reglementari, iarasi cu onestitate putem spune ca telemedicina nu este un fenomen foarte nou, nu este ceva sa nu ne fi fost de folos si inainte de criza aceasta. Este ceva ce a trebuit sa fie acceptat chiar de unii care nu acceptau telemedicina sau orice concept sau element care tine de acest concept mai mare al telemedicinei”, a mai explicat ministrul.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

6 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

6 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

8 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

9 ore ago

Aproape 10.000 de locuitori de pe insula indoneziana Ruang vor fi relocati definitiv dupa eruptiile vulcanice

Aproape 10.000 de locuitori ai insulei indoneziene Ruang vor fi relocati definitiv dupa ce o…

9 ore ago

Oficial israelian: Nu am fost de acord sa punem capat razboiului si nici nu ii vom lasa pe mediatori sa garanteze incheierea razboiului

In a doua declaratie din ultimele ore, un oficial israelian a negat din nou informatiile…

10 ore ago