externe

Moldova nu se sperie de Rusia. Ambasadorul Rusiei la Chisinau a fost convocat pentru a lua nota de „protestul” Moldovei in legatura cu declaratiile generalului Ruslan Minnekaiev

Republica Moldova l-a convocat vineri pe ambasadorul rus la Chisinau pentru a-i transmite un protest in legatura cu declaratiile unui general rus care a spus ca trupele ruse angajate in ofensiva militara impotriva Ucrainei doresc sa preia controlul asupra partii de sud a acestei tari pentru a ajunge in Transnistria, relateaza AFP, citata de Agerpres.

Potrivit unui comunicat emis de MAE de la Chisinau, Republica Moldova i-a exprimat ambasadorului rus ”profunda preocupare” fata de afirmatiile generalului rus Ruslan Minnekaiev.

Republica Moldova ”considera aceste declaratii ca fiind nefondate si in contradictie cu sprijinul Rusiei fata de suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii noastre”, noteaza MAE de la Chisinau, care a amintit ca ”Republica Moldova este o tara neutra” si a cerut Moscovei ”sa respecte acest principiu”.

Generalul Ruslan Minnekaiev, adjunctul comandatului Districtului Militar Centru al Rusiei, a declarat mai devreme vineri, in timpul unei reuniuni cu sefi de intreprinderi ai complexului militaro-industrial la Ekaterinburg, ca Rusia doreste sa preia ”controlul total asupra Donbasului si sudului Ucrainei”.

Potrivit generalului rus, controlul partii de sud a Ucrainei va permite Rusiei in special sa le vina in ajutor separatistilor prorusi din Transnistria.

”Controlul sudului Ucrainei inseamna totodata un culoar spre Transnistria, unde observam de asemenea cazuri de oprimare a populatiei rusofone”, a explicat el.

Aceste declaratii ingrijoreaza Republica Moldova, mai ales ca Rusia a motivat agresiunea asupra Ucrainei prin presupuse persecutii asupra populatiei rusofone din Donetk si Lugansk, cele doua provincii separatiste proruse din estul Ucrainei.

Aceasta din urma a reactionat de asemenea dupa declaratiile generalului Minnekaiev, Ministerul ucrainean al Apararii descriindu-le drept o expresie a ”imperialismului” rus, relateaza agentia EFE.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Surse: Remaniere guvernamentala dupa alegerile locale. „Adrian Vestea sigur pleaca”

Dupa alegerile locale si europarlamentare, de pe data de 9 iunie, va avea loc o…

3 ore ago

O noua tragedie stupida in Romania. O fetita de 4 ani si bunica ei au murit dupa ce ar fi consumat peste stricat

O fetita de 4 ani si bunica ei au murit, luni, in Calarasi dupa ce…

2 ore ago

Iohannis a depus cerere de pensionare, postul sau de profesor de fizica la Colegiul National „Samuel von Brukenthal” devine vacant

Klaus Iohannis a depus cerere de pensionare din postul de profesor. Astfel, catedra de profesor…

21 de minute ago

Tarile G7 au convenit sa inchida centralele electrice pe carbune fara dispozitive de captare carbonului pana in 2035

Tarile G7, reunite in Italia, au decis marti sa inchida treptat centralele electrice pe carbune…

26 de minute ago

NASA testeaza un mic motor cu reactie de numai 1,3 metri pentru a dezvolta avioane ultra-eficiente de noua generatie

Dezvoltarea unui nou sistem de motoare pentru avioane necesita cercetari si dezvoltari ample. In prezent,…

O oră ago