actualitate

UE a aprobat legislatia privind controlul continutului pe Internet

Statele membre ale UE, Comisia si Parlamentul au finalizat sambata o noua legislatie care va permite sa se lupte mai bine impotriva derivelor pe internet, cum ar fi discursurile instigatoare la ura, campaniile de dezinformare sau vanzarea de produse contrafacute.

Dupa mai multe luni de negocieri, s-a ajuns la un „acord” intre institutiile europene cu privire la ”Regulamentul privind serviciile digitale” (Digital Services Act – DSA) care va impune marilor platforme, precum Facebook (Meta) sau Amazon, sa elimine mai bine continutul online ilegal si periculos, a anuntat pe Twitter comisarul european pentru piata interna, Thierry Breton, initiatorul proiectului impreuna cu colega sa de la Concurenta, Margrethe Vestager.

„Acest acord este istoric”, a salutat imediat presedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, „noile noastre reguli vor proteja utilizatorii online, vor asigura libertatea de exprimare si oportunitati pentru intreprinderi”.

„DSA este o premiera mondiala in ceea ce priveste reglementarea digitala”, a subliniat Consiliul UE, care reprezinta cele 27 de state membre, intr-un comunicat. Textul „tocmai a consacrat principiul ca ceea ce este ilegal offline trebuie sa fie ilegal si online. Acesta urmareste sa protejeze spatiul digital impotriva difuzarii de continut ilegal si sa garanteze protectia drepturilor fundamentale ale utilizatorilor”, potrivit sursei.

Regulamentul privind serviciile digitale este una dintre cele doua parti ale unui plan de anvergura prezentat in decembrie 2020 de executivul european.

Prima parte, regulamentul pietelor digitale (Digital Markets Act, DMA), care abordeaza practicile anticoncurentiale, a fost incheiata la sfarsitul lunii martie.

DSA, la randul sau, actualizeaza directiva de comert electronic, nascuta acum 20 de ani, cand platformele gigantice erau inca embrionare.

Obiectiv: sa puna capat exceselor retelelor sociale care au ajuns deseori pe prima pagina a publicatiilor: asasinarea profesorului de istorie Samuel Paty in Franta dupa o campanie de ura in octombrie 2020, atacul manifestantilor asupra Capitoliului SUA in ianuarie 2021, in parte planificat pe Facebook si Twitter.

Partea intunecata a internetului se refera si la platformele de vanzare invadate cu produse contrafacute sau defecte, care pot fi periculoase, cum ar fi jucariile pentru copii care nu respecta standardele de siguranta.

Noul regulament stabileste obligatia de a elimina „prompt” orice continut ilegal (conform legilor nationale si europene) de indata ce o platforma ia cunostinta de acesta. Constrange retelele sociale sa suspende utilizatorii care incalca „frecvent” legea.

DSA va solicita site-urilor de comert electronic sa verifice identitatea furnizorilor lor inainte de a le oferi produsele.

In centrul proiectului, noi obligatii impuse „platformelor foarte mari”, cele cu „peste 45 de milioane de utilizatori activi” in UE, adica aproximativ douazeci de companii, a caror lista ramane de stabilit, dar care va include Gafam (Google, Apple, Facebook, Amazon, Microsoft), precum si Twitter si probabil TikTok, Zalando sau Booking.

Acesti jucatori vor trebui sa evalueze riscurile asociate cu utilizarea serviciilor lor si sa puna in aplicare mijloacele adecvate pentru a elimina continutul problematic. Li se va impune o transparenta sporita asupra datelor si algoritmilor de recomandare.

Ei vor fi auditati o data pe an de organisme independente si plasati sub supravegherea Comisiei Europene care poate aplica amenzi de pana la 6% din vanzarile lor anuale in cazul unor incalcari repetate.

„In contextul agresiunii ruse din Ucraina si al consecintelor speciale privind manipularea informatiilor online, a fost introdus un nou articol pentru a stabili un mecanism de reactie in cazul unei crize”, a indicat Consiliul European. Acest mecanism, activat prin decizie a Comisiei, va permite luarea de masuri „proportionale si eficiente” impotriva platformelor foarte mari care ar contribui la raspandirea de informatii false.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

SUA se pregatesc sa anunte contracte de armament in valoare de 6 miliarde de dolari pentru Ucraina

Statele Unite pun la punct unul dintre cele mai mari pachete de ajutor militar pentru…

7 minute ago

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

13 ore ago

ByteDance, compania-mama a TikTok, afirma ca nu intentioneaza sa vanda reteaua sociala, chiar si cu riscul de a fi interzisa in America

ByteDance, compania mama chineza a TikTok, afirma ca nu intentioneaza sa vanda afacerea, dupa ce…

36 de minute ago

Lupta anticoruptie in Ucraina: Ministrul Agriculturii a fost arestat pentru achizitia ilegala de terenuri de stat

Inalta Curte Anticoruptie din Ucraina a ordonat arestarea ministrului agriculturii Mikola Solski, suspectat de achizitia…

25 de minute ago

O propagandista a lui Putin a intrat in panica: „Ucraina a primit deja rachetele cu raza lunga din pachetul de 61 de miliarde de dolari”

Propagandista Olga Skabeieva, supranumita "Papusa de fier a lui Putin" din cauza servilitatii fata de…

22 de minute ago

Presedintele Mexicului starneste indignare dupa ce a declarat ca membrii bandelor criminale si ai cartelurilor de droguri sunt „oameni respectuosi”

Presedintele Mexicului a declarat joi ca bandele criminale violente si cartelurile de droguri din aceasta…

O oră ago