externe

Pentagonul a anuntat ca un al doilea balon de spionaj chinez survoleaza America Latina

Pentagonul a anuntat, vineri, ca un al doilea balon de spionaj chinez a fost zarit, de aceasta data deasupra Americii Latine, un nou episod al unui caz care a racit relatiile dintre Washington si Beijing, seful diplomatiei americane Antony Blinken amanandu-si in ultima clipa o vizita in China, transmite sambata AFP citata de Agerpres.

„Suntem la curent cu informatii despre un balon care survoleaza America Latina. Consideram ca este un alt balon de spionaj chinez”, a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Pat Ryder, fara a preciza locatia exacta a acestuia.

Cu o zi inainte, Statele Unite anuntasera prezenta unui prim balon de spionaj chinez in spatiul lor aerian.

Desi autoritatile chineze au fost nevoite sa-si exprime „regretele” pentru aceasta intruziune „involuntara”, Washingtonul a considerat explicatia „inacceptabila” si a decis vineri in extremis sa anuleze calatoria secretarului de stat american, programata sa aiba loc duminica si luni. Vizita lui Antony Blinken in China ar fi fost prima a unui secretar de stat american din octombrie 2018.

Pentagonul a asigurat joi ca nu are indoieli cu privire la originea chineza a balonului si la utilizarea sa in scopuri de spionaj.

„Este un aparat de zbor civil, folosit in scopuri de cercetare, in principal meteorologice”, care a deviat de pe traiectorie din cauza vantului, au asigurat autoritatile chineze.

Beijingul afirma ca este un pretext pentru „defaimarea Chinei”

Beijingul a declarat sambata ca survolul controversat al unui balon de observatie chinez in Statele Unite este folosit ca un pretext pentru „defaimarea” Chinei, informeaza France Presse.

„Unii politicieni si mass-media americane folosesc incidentul ca un pretext pentru a ataca si defaima China”, a declarat sambata Ministerul chinez de Externe intr-un comunicat.

„China respecta intotdeauna cu strictete dreptul international (…) si nu a incalcat niciodata teritoriul si spatiul aerian al unei tari suverane”, adauga ministerul referitor la zborul deasupra Statelor Unite al unui balon de observatie chinez.

Vizita lui Antony Blinken la Beijing, programata initial pentru duminica si luni, este „amanata” si va fi reprogramata cand „sunt indeplinite conditiile”, potrivit unui inalt responsabil al secretarului de stat, sub conditia anonimatului.

„In realitate, nici China, nici Statele Unite nu au anuntat (oficial) o vizita. Publicarea informatiilor (legate de aceasta vizita) este doar decizia Statelor Unite”, a comentat sambata Ministerul chinez al Afacerilor Externe.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

2 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

2 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

4 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

2 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

11 ore ago