news

Raport dur la adresa Romaniei al Departamentului de Stat al SUA: Coruptie, abuzuri (cazul Danilet), cenzura (PSD si PNL au pompat peste 10 milioane de euro in presa)

Departamentul de Stat american a publicat luni raportul anual pentru 2022 privind situatia drepturilor omului in lume; referitor la Romania, se constata persistenta unor probleme legate de coruptie, frauda, mita sau cenzura, precum si in alte domenii.

Practicile de coruptie au ramas larg raspandite in Romania, in pofida mai multor urmariri penale importante. In cursul anului 2022 au existat numeroase rapoarte privind coruptia guvernamentala, uneori cu presupusa impunitate. O hotarare a Inaltei Curti cu privire la raspunderea penala a avut ca rezultat reducerea termenului de prescriptie pentru un numar semnificativ de cazuri de coruptie si de crima organizata, inclusiv cazuri in care au fost implicati fosti ministri.

Coruptia si utilizarea necorespunzatoare a fondurilor publice au fost larg raspandite, uneori cu implicarea fondurilor europene. Fostul ministru roman al turismului Elena Udrea, care a fost extradata din Bulgaria in Romania in iunie, a fost condamnata in aprilie la sase ani de inchisoare pentru coruptie in asa-numitul dosar Gala Bute. Udrea, o apropiata a fostului presedinte Traian Basescu, a incercat sa fuga din Romania inainte de verdictul asteptat in cazul sau, dar a fost retinuta de politia bulgara la granita.

Un alt exemplu retinut in raportul american este condamnarea primarului Cristian Popescu-Piedone la patru ani de inchisoare pentru abuz in serviciu in cazul eliberarii autorizatiilor de functionare pentru clubul Colectiv.

Ca o recunoastere a progreselor inregistrate de Romania in combaterea coruptiei de la aderarea sa la UE in 2007, Comisia Europeana a recomandat, in raportul sau din noiembrie privind Mecanismul de cooperare si verificare, incetarea monitorizarii obligatorii a cadrului statului de drept din Romania, se consemneaza in documentul Departamentului de Stat al SUA.

Raportul mai retine ca Directia Nationala Anticoruptie a lansat mai multe investigatii privind fraudele in domeniul achizitiilor publice legate de achizitionarea de echipamente de protectie personala si de ventilatoare in timpul pandemiei de COVID-19. In septembrie 2021, Directia Nationala Anticoruptie a lansat, de asemenea, o investigatie privind posibila utilizare abuziva a fondurilor publice pentru decizia guvernului de a achizitiona 120 de milioane de doze de vaccin COVID pentru o populatie adulta de aproximativ 14 milioane de persoane. La sfarsitul anului 2022, ancheta era in curs de desfasurare.

In capitolul referitor la refuzul unui proces public echitabil, raportul american aminteste de demiterea judecatorului pro-reforma Cristi Danilet de catre Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) in decembrie 2021, pentru o presupusa „conduita necorespunzatoare pe retelele de socializare”.

Societatea civila si formatorii de opinie au considerat ca Danilet a fost de fapt inlaturat pentru ca a criticat in mod vocal modificarile controversate si favorabile coruptiei aduse legilor justitiei in timpul guvernarii anterioare conduse de Partidul Social Democrat. Pe parcursul anului, CSM l-a exclus pe Danilet din profesie de inca doua ori, in mai si in iulie. El a facut apel la toate cele trei decizii la Inalta Curte, dar a ramas in continuare cu interdictia de a practica avocatura si nu va primi niciun salariu pana la solutionarea cazurilor impotriva sa. In decembrie 2022, Inalta Curte de Casatie si Justitie a anulat prima decizie a CSM de excludere a lui Danilet si a inlocuit-o cu un avertisment.

Potrivit raportului anual al UE privind statul de drept, publicat in iulie, dispozitiile legale privind sanctiunile disciplinare si punerea in aplicare a acestora au continuat sa ridice ingrijorari cu privire la independenta sistemului judiciar. Competentele extinse si lipsa de responsabilitate a inspectorului judiciar sef au ramas un motiv de ingrijorare, consemneaza raportul Departamentului de Stat.

In ceea ce priveste cenzura sau restrictiile de continut pentru mijloacele de informare in masa, inclusiv pentru media online, documentul releva ca, potrivit Radio Europa Libera, in primele sapte luni ale anului, principalele doua partide politice aflate la guvernare, Partidul Social Democrat si Partidul National Liberal, au cheltuit impreuna peste 10 milioane de euro (10,7 milioane de dolari) in contracte cu anumite institutii media care au avut in principal o acoperire proguvernamentala si au evitat subiecte de interes public care ar fi putut stanjeni guvernul, in majoritatea cazurilor fara se se mentioneze ca era vorba de publicitate politica.

Presa independenta a raportat ca astfel de practici au fost utilizate in cursul anului, precum si in 2021, si ca guvernul ar fi cheltuit peste 12 milioane de euro (12,84 milioane de dolari) pe cheltuieli media nedeclarate in intregul an 2021. Reporteri independenti si ONG-uri de media au sustinut ca finantarea a dus la cenzura si autocenzura guvernului si a avut ca efect oprirea criticilor din partea presei, dezinformarea publicului si afectarea grava a pietei media prin concurenta neloiala.

Citeste si: Blocarea aktual24.ro de catre Guvern, prezenta in raportul Departamentul de Stat al SUA privind libertatea internetului si cenzura in Romania

Raportul privind drepturile omului, pe care Departamentul de Stat al SUA il realizeaza de aproape 50 de ani, cuprinde rapoarte de tara privind practicile in domeniu, acoperind drepturile individuale, civile, politice si ale muncitorilor recunoscute la nivel international, asa cum sunt prevazute in Declaratia Universala a Drepturilor Omului si in alte acorduri internationale. Departamentul de Stat al SUA prezinta Congresului rapoarte despre toate tarile care primesc asistenta si toate statele membre ale Organizatiei Natiunilor Unite, in conformitate cu Legea privind asistenta externa din 1961 si cu Legea comertului din 1974.

Potrivit site-ului Departamentului de Stat, rapoartele individuale din 2022 acopera 198 de tari si teritorii, oferind informatii exacte si obiective bazate pe relatari credibile ale evenimentelor care au avut loc pe parcursul anului trecut. Aceste rapoarte sunt intocmite de catre angajatii Departamentului de Stat al SUA din Washington, D.C., si de la misiunile SUA din intreaga lume.

Unele dintre rapoarte evidentiaza incalcari si abuzuri record prin amploarea si gravitatea lor. Razboiul pe scara larga al Rusiei impotriva Ucrainei, care a inceput in februarie 2022, a dus la morti si distrugeri masive, fiind raportate cazuri in care membri ai fortelor rusesti au comis crime de razboi si alte atrocitati, inclusiv executii sumare ale civililor si violenta bazata pe gen, inclusiv violenta sexuala impotriva femeilor si copiilor. In Iran, regimul a raspuns cu brutalitate si violenta la protestele pasnice din intreaga tara in urma mortii tragice a tinerei Mahsa Jina Amini in timp ce se afla in custodia asa-numitei „politii a moralitatii”. Raportul de tara din acest an documenteaza in detaliu represiunea violenta a regimului iranian si negarea continua a drepturilor universale ale omului si a libertatilor fundamentale ale poporului iranian, inclusiv a libertatilor de exprimare si de religie sau credinta, evidentiaza secretarul de stat american, Antony Blinken, in prefata raportului.

Raportul poate fi consultat la adresa de internet https://www.state.gov/reports/2022-country-reports-on-human-rights-practices/.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Armele americane pentru Ucraina, distribuite cu trenuri care circula noaptea. Transporturile vin din Germania si trec prin Polonia

Transporturile de munitie americana sunt pe cale sa ajunga in Ucraina din Polonia, dar si…

2 ore ago

Regele Charles isi reia indatoririle publice din 30 aprilie. Presa tabloida dadea ca „disperata” situatia privind sanatatea monarhului

Regele Charles al Marii Britanii isi va relua indatoririle publice pe 30 aprilie, dupa aproape…

2 ore ago

Presshub: Centrala nucleara de la Cernobil: 38 de ani de la accident si 2 ani de la deocupare

Acum treizeci si opt de ani a avut loc un accident la centrala nucleara de…

O oră ago