externe

Represalii in Rusia contra migrantilor din Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan. Peste 1.000 de oameni au fost retinuti ilegal, multi au fost batuti

Kargazstanul le-a cerut cetatenilor sai sa nu calatoreasca in Rusia, unde lucratorii migranti si vizitatorii din Asia Centrala se confrunta cu riscuri enorme dupa atacul terorist de saptamana trecuta de langa Moscova, soldat cu 139 de morti.

Oficialii rusi au declarat anterior ca 11 suspecti, inclusiv patru barbati care ar fi atacat centrul de divertisment Crocus City Hall, au fost retinuti. Tarziu, la 24 martie, cei patru barbati, toti de etnie tadjica, au fost trimisi in arest preventiv cel putin pana la 22 mai.

La 25 martie, alti trei barbati tadjici care locuiesc in Rusia au fost trimisi in arest preventiv pentru cel putin doua luni.

Liderul autoexilat al Partidului Renasterii Islamice din Tadjikistan (IRPT), aflat in opozitie, Muhiddin Kabiri, se indoieste ca tadjicii au fost implicati in planificarea si punerea in aplicare a atacului terorist.

„In spatele acestui atac s-au aflat cu siguranta unele agentii de informatii si persoane cu experienta. Daca oamenii din Tadjikistan au fost intr-adevar implicati in el, atunci cel mai probabil au fost folositi ca instrument. Ei au fost doar persoane de nivelul doi sau trei in aceasta provocare”, a declarat Kabiri pentru Radio Free Europe.

Desi autoritatile ruse nu au spus despre suspecti ca sunt muncitori migranti, multi dintre sutele de mii de tadjici care traiesc in Rusia fac parte din forta de munca migranta a tarii, despre care Kabiri a spus ca a fost lasata vulnerabila la diverse influente de cand liderul autoritar al Tadjikistanului, Emomali Rahmon, a marginalizat si incarcerat toti liderii migrantilor, precum si avocatii si activistii care protejeaza drepturile muncitorilor tadjici, deoarece ii vedea ca pe niste rivali politici.

„Ceea ce se intampla astazi cu migrantii tadjici – indiferent daca au fost implicati sau nu in acest atac sau daca sunt vizati [de atacuri xenofobe] – toate acestea sunt rezultatul… politicilor guvernului tadjik”, a declarat Kabiri, care a parasit Tadjikistanul dupa ce partidul sau a fost interzis in 2015 de Curtea Suprema, fiind declarat organizatie terorista.

Bakyt Kadirov, oficial al Ministerului kargaz de Externe din Kargazstan, a declarat pentru radio Free Europe ca autoritatile ruse isi intensifica controalele asupra persoanelor care sosesc si parasesc Rusia dupa atacul din 22 martie.

„Toate organizatiile diasporei [kargaze] din Rusia sunt informate cu privire la aceasta situatie. Nu avem informatii despre durata operatiunilor antiteroriste [din Rusia]. Cetatenilor [kargazi] care sunt pe lista neagra sau care au incalcat legea in trecut li se interzice intrarea in [Rusia]”, a declarat Kadirov, adaugand ca liniile telefonice de urgenta de la minister si de la Ambasada Kargazstanului din Rusia functioneaza non-stop.

Aparatorul rus pentru drepturile omului Valentina Chupik a declarat ca „in ultimele 36 de ore am primit 1.018 plangeri” de la cetateni din Kargazstan, Tadjikistan si Uzbekistan care au declarat ca au fost „retinuti ilegal de catre politie”.

„Politia i-a batut pe unii dintre ei; unii au fost deportati din Rusia”, a spus Chupik.

Aparatorul drepturilor cu sediul la Biskek, Aziza Abdirasulova, a declarat, de asemenea, ca lucratorii migranti din Asia Centrala din Rusia s-au trezit supusi unor restrictii si controale dupa atacul terorist.

Mai multi cetateni kargazi au declarat telefonic pentru Radio Free Europe ca au fost retinuti la sosirea lor pe aeroportul Sheremetyevo din Moscova si au fost retinuti in centrul de detentie al aeroportului impreuna cu zeci de cetateni din Asia Centrala, dintre care cel putin 11 erau cetateni kargazi.

„Ne-au bagat intr-un fel de inchisoare. Nu ne-au raspuns la intrebarea noastra cu privire la motivele retinerilor. Documentele noastre sunt in regula, dar celor care au venit pentru prima data la Moscova nu li s-a permis sa intre in tara. Printre noi se afla baieti din Tadjikistan, Uzbekistan. Autoritatile ne-au luat telefoanele…. Ne-au obligat sa semnam niste acte”, a declarat unul dintre cetatenii kargazi retinuti.

Ambasada Kargazstanului de la Moscova a emis o declaratie la 24 martie in care se spune: „Cetatenii kargazi care au incalcat in trecut reglementarile rusesti in materie de migratie vor fi trimisi inapoi in Kargazstan cu cel mai apropiat zbor spre Biskek”.

Intre timp, liderul musulmanilor rusi, muftiul Ravil Gainutdin, a declarat ca va inmana medalia Pentru Merit in timpul predicii de vinerea viitoare lui Islam Khalilov, un tanar de 15 ani din Kargazstan care a lucrat in vestiarul din Crocus. Khalilov ar fi reusit sa salveze peste 100 de persoane, conducandu-le in timpul atacului, scotandu-le din cladire prin iesirea angajatilor.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Dan Voiculescu se da cu Firea. Sondaj la Antena 3, Piedone este trantit pe locul 2, de la 40% a fost adus la 28%

Antena 3 a prezentat, joi seara, un sondaj ARA din care rezulta ca Gabriela Firea…

44 de minute ago

„Rezultat final bun”: 130 de balene au fost salvate dupa ce au esuat pe o plaja din Australia de Vest. Cel putin 28 au murit

O operatiune dramatica de salvare a vietii a peste 100 de balene-pilot esuate pe o…

3 ore ago

Carti care contin arsenic, izolate la Biblioteca Nationala a Frantei

Patru carti au fost izolate in Biblioteca Nationala a Frantei din cauza ingrijorarii ca ar…

3 ore ago

Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein a fost anulata de Curtea de Apel din New York

Condamnarea lui Harvey Weinstein din 2020 pentru agresiune sexuala si viol a fost anulata de…

3 ore ago

Moscova ameninta Polonia, sa nu cumva sa primeasca arme nucleare: „Acestea vor deveni tinte principale pentru Rusia”

Rusia va face din armele nucleare ale NATO din Polonia una dintre tintele sale principale…

3 ore ago

Firea ii ofera lui Piedone functia de prefect al Capitalei daca isi retrage candidatura: „Sa ma sune”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sugerat, joi, ca Piedone ar putea obtine…

3 ore ago