news

Solutie pentru minerii din Valea Jiului: „Sa extraga uraniu si grafit. Toti minerii de acolo sa fie angajati intr-o noua companie, sa li se mareasca salariile”

Mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio sansa, iar oamenii de acolo ar putea ajuta la extractia uraniului si grafitului, resurse extrem de valoroase pe care le are tara noastra si pe care nu le exploateaza, a declarat, miercuri, Razvan Nicolescu, consultant si fost presedinte al Agentiei Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie (ACER).

„Cred ca mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio sansa. Trebuie sa constatam aceasta realitate. Ce cred eu ca ar trebui facut: toti minerii de acolo sa fie angajati intr-o noua companie, sa li se mareasca salariile, pentru ca acum sunt foarte prost platiti si imediat minerii respectivi sa mearga sa redeschida o mina de uraniu, avem rezerve de uraniu pe care nu le exploatam, si grafit, un minereu rar extrem de important si de valoros in tranzitia energetica, pe care de asemenea nu-l exploatam”, a spus Nicolescu, care a fost si ministru al Energiei, citat de Agerpres.

Astfel, ei ar putea face lucruri folositoare pentru tara si ar putea castiga mai multi bani.

„Haideti sa luam minerii din Valea Jiului, sa nu le mai punem viata in pericol in acele exploatari din Valea Jiului, sa-i platim mai bine si sa faca lucruri pentru a-si ajuta tara si familiile”, a adaugat Nicolescu.

Marti, Frans Timmermans, prim-vicepresedinte al Comisiei Europene, a afirmat in cadrul aceleiasi conferinte – ZF Power Summit – ca Romania ar trebui sa vina in curand cu un plan de renuntare totala la utilizarea carbunelui pentru a produce energie, intrucat aceasta resursa nu are niciun viitor.

„Trebuie sa fiu brutal de sincer: carbunele nu are niciun viitor. De ce industria europeana de carbune are probleme? Din cauze pur economice, pentru ca nu mai exista cerere pentru carbune. Se scufunda. S-au dat subventii de miliarde si miliarde care ar fi putut fi folosite mai bine pentru a crea un viitor pentru oamenii care lucreaza azi in industria miniera. Daca adaugam la asta si amprenta de carbon a carbunelui, trebuie sa fim sinceri sa spunem ca nu exista un viitor al carbunelui”, a aratat oficialul european.

Dar exista un viitor pentru oamenii care lucreaza acum in aceasta industrie, a continuat el.

„Trebuie sa spunem clar acest lucru si sa mobilizam mecanismul de tranzitie justa pentru a fi siguri ca regiunile miniere se redefinesc, ca vor exista noi posibilitati acolo”, a precizat Timmermans.

„Sper ca Romania va veni in curand cu un plan de renuntare totala la carbune si modul cum sa faca asta si va asigur ca noi, la Comisia Europeana, vom fi de partea Romaniei pentru a putea face ca acest lucru sa se intample”, a completat el.

Potrivit acestuia, in unele state membre, printre care si Romania, sa treci de la situatia actuala, cand carbunele si lemnul predomina ca resurse de producere a energiei, la o situatie bazata pe surse regenerabile, este nevoie de gaze naturale ca resursa de tranzitie.

„Dar este vorba doar de o tranzitie, nu de o situatie definitiva. Deci cum puteti face ca infrastructura de gaze sa fie potrivita si pentru perioada de dupa? Prin orientarea catre alte surse, precum hidrogenul, care poate folosi infrastructura de gaze existenta si modificata. Hidrogenul este energia viitorului, inclusiv pentru Romania”, a aratat Timmermans.

El a recomandat Romaniei sa utilizeze Fondul de Recuperare pentru a investi masiv in energia regenerabila.

„Oricum, Romania are o capacitate foarte mare de energie eoliana terestra si un mare potential eolian offshore, la fel si in energia solara. Cred ca este foarte important sa investiti in aceste directii. Iar gazul sa fie de tranzitie, nu o situatie permanenta”, a subliniat vicepresedintele Comisiei Europene.

Intrebat modelul carei tari ar putea sa-l urmeze Romania in privinta renuntarii la carbune, el a indicat Grecia.

„Grecia s-a miscat cel mai repede. Are mine de lignit si va renunta la ele in urmatorii ani, deci foarte repede. Noi vom fi alaturi de Grecia, care va investi in regenerabile. La fel, Germania are un plan bun de renuntare la carbune, cel mai tarziu in 2038. As sugera oficialilor romani sa se uite pe acordurile agreate in Germania, pentru ca nu implica doar autoritatile publice si industria carbunelui, ci si federatiile sindicale si alti jucatori, autoritati locale, pentru a crea un plan realistic de renuntare la carbune, cu planuri sociale pentru companii si cu planuri de reprofilare a regiunilor”, a precizat oficialul european.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Imagini terifiante: prabusirea unei autostrazi din sudul Chinei a provocat moartea a cel putin 19 persoane – VIDEO

O sectiune a unei autostrazi s-a prabusit miercuri dimineata in sudul Chinei, provocand moartea a…

12 minute ago

Un nou atac rusesc cu rachete a provocat noaptea trecuta uciderea a trei civili la Odesa

Un atac rusesc cu rachete a ucis cel putin trei persoane la Odesa, in sud-vestul…

27 de minute ago

AUR, ziua si demisia: candidata partidului la Primaria Buzau s-a retras din cursa: „AUR este cea mai mare otrava pentru electoratul romanesc!” – VIDEO

Dupa ce saptamana trecuta doi dintre candidatii AUR de la Bucuresti au demisionat din partid,…

57 de minute ago

Manifestantii impotriva „legii rusesti” din Georgia, reprimati violent – politia a folosit impotriva lor gloante de cauciuc si gaze lacrimogene – VIDEO

Politia georgiana a folosit forta marti impotriva manifestantilor de la Tbilisi, unde mii de persoane…

2 ore ago