news

Tergiversare. Anuntul lui Ciorbea dupa ce presedintele Iohannis i-a cerut sa sesizeze CCR privind adoptarea rectificarii bugetare

Avocatul Poporului va analiza solicitarea presedintelui Klaus Iohannis de formulare a unei exceptii de neconstitutionalitate referitoare la ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, dupa publicarea acesteia in Monitorul Oficial.

„In acest sens, Avocatul Poporului a dispus, inca de miercuri, 5 septembrie 2018, identificarea si studierea jurisprudentei Curtii Constitutionale a Romaniei, referitoare la eventualele implicatii constitutionale ale adoptarii unor acte normative in absenta avizului consultativ, in general, respectiv a avizului consultativ al CSAT, in special. In acelasi timp, este examinata atat jurisprudenta Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cat si cea a Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept a Consiliului Europei (Comisia de la Venetia). Jurisprudenta institutiilor sus-amintite este analizata si cu privire la posibila existenta a unui conflict juridic de natura constitutionala intre Presedinte si Guvern. De asemenea, sunt examinate atat Legea nr. 415/2002 privind organizarea si functionarea Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, cat si alte reglementari aplicabile in materie”, se arata intr-un comunicat de presa.

In paralel cu propriile demersuri, Avocatul Poporului asteapta prezentarea de catre reprezentantii Administratiei Prezidentiale a argumentelor juridice pe baza carora a fost formulata solicitarea publica a sefului statului, precizeaza sursa citata.

Pe 5 septembrie, presedintele Klaus Iohannis a condamnat „ferm” adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvern, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, si a solicitat public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat indeplineste exigentele constitutionale de aprobare.

„Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de prim-ministrul Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale”, a precizat Administratia Prezidentiala, intr-un comunicat.

Presedintele Iohannis sustinea ca, prin ignorarea necesitatii avizului CSAT, Guvernul „se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare”.

„Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor. Este o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii”, spunea seful statului.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Mii de protestatari la un nou miting impotriva lui Viktor Orban. Peter Magyar, prima amenintare serioasa la adresa premierului Ungariei

Mii de maghiari au protestat impotriva premierului nationalist Viktor Orban, duminica, in cadrul unui miting…

2 ore ago

Televiziunea Al Jazeera, inchisa in Israel. Conducerea postului va apela la ajutorul organizatiilor si instantelor internationale

Furnizorii israelieni de televiziune prin satelit si cablu au suspendat televiziunea din Qatar, Al Jazeera.…

8 ore ago

Noile „linii rosii” ale NATO. Occidentul va trimite trupe in Ucraina daca Rusia ataca si Republica Moldova

NATO a stabilit cel putin doua "linii rosii" care ar putea duce la o interventie…

8 ore ago

Karl Nehammer vrea teste ADN pentru imigrantii care incearca sa-si reunifice familiile in Austria. Opozitia considera masura drept electorala si populista

Cancelarul austriac Karl Nehammer vrea efectuarea de teste ADN in cazul rudelor persoanelor care beneficiaza…

6 ore ago