externe

UE a lansat doua proiecte de protectie impotriva migratiei ilegale. Unul in Romania si altul in Bulgaria

Uniunea Europeana a lansat un al doilea proiect pilot pentru a-si proteja frontierele externe de afluxul de migranti ilegali, a anuntat luni, 20 martie, Comisia Europeana, scrie Deutsche Welle.

Acesta prevede consolidarea securitatii la frontiera dintre Bulgaria si Turcia cu ajutorul vehiculelor, al controlului rutier, al camerelor de supraveghere video si al turnurilor de supraveghere. In plus, ca parte a proiectului, UE intentioneaza sa lanseze proceduri accelerate de acordare a azilului si de returnare a migrantilor ilegali.

Dupa cum s-a raportat in februarie, proiectul poate fi finantat din fondurile Uniunii Europene, din bugetul Bulgariei insasi si prin contributii din partea altor tari UE. „Comisia Europeana va oferi sprijin financiar Bulgariei pentru a consolida gestionarea frontierelor la granita sa externa cu Turcia”, a precizat CE intr-un comunicat, care nu a oferit cifre exacte.

Primul proiect a fost lansat in Romania

Un alt proiect pilot, anuntat tot in februarie, a fost lansat anterior, la 17 martie. Acesta este pus in aplicare in Romania si presupune, de asemenea, introducerea unor noi instrumente de inregistrare a migrantilor, luarea mai rapida a deciziilor privind cererile de azil si returnarea refugiatilor respinsi.
„Romania, datorita pozitiei sale geografice strategice, care se invecineaza cu Serbia, Ucraina si Republica Moldova, joaca un rol-cheie in asigurarea securitatii frontierei noastre externe comune”, a subliniat Comisia Europeana in timpul lansarii proiectului.

Germania este lider in ceea ce priveste numarul de cereri de azil

In ianuarie, CE si-a anuntat intentia de a face fata numarului tot mai mare de migranti ilegali in Uniunea Europeana cu ajutorul unei noi strategii de expulzare . „Cei care nu au nevoie de protectie internationala ar trebui sa se intoarca in tara lor de origine”, a declarat comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson.

Potrivit acesteia, in 2022, peste 300.000 de migranti ilegali vor ajunge pe teritoriul UE. Cei mai multi dintre ei nu au dreptul legal la azil. In general, in tarile Uniunii Europene, in 2022, numarul cererilor de azil a crescut de aproape o data si jumatate fata de 2021 – pana la 924 de mii de cereri.

In 2022, Germania a ramas lider in randul tarilor UE in ceea ce priveste numarul de cereri de azil. Peste 190.000 de persoane au solicitat azil in Germania – cu 57% mai mult decat in anul precedent. Franta (peste 115.000) se afla pe locul al doilea, urmata de Spania (111.000), Austria (106.000) si Italia (78.000).

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Noi proteste, cu mii de israelieni, pentru intoarcerea ostaticilor, la Tel Aviv. „Trebuie sa ii aducem inapoi. Trebuie sa schimbam acest guvern”

Un nou protest, sambata seara, cu mii de israelieni care i-au cderut premierului Benjamin Netanyahu…

5 minute ago

Avion rusesc, SU-25, doborat de ucraineni, in Donetsk. „Sa fim foarte concentrati in aceste zile”, spune Volodimir Zelenski

Fortele ucrainene au doborat un avion rusesc Su-25 in regiunea Donetk, din estul Ucrainei, a…

23 de minute ago

Agentia ONU pentru alimentatie avertizeaza: „Foametea este veritabila in nordul fasiei Gaza”

In nordul Fasiei Gaza este o „veritabila foamete", care progreseaza catre sudul teritoriului palestinian, a…

10 ore ago

Armata germana s-a deconectat de la un serviciu on-line care i-a provocat o serie de brese de securitate. Si conexiunile cancelarului german Olaf Scholz ar putea fi compromise

Bundeswehr, fortele armate germane, au deconectat de la internet o conexiune la serviciul de videoconferinte…

10 ore ago

Sadiq Khan obtine al treilea mandat de primar al Londrei, dupa un „vot istoric.” 2,4 milioane de londonezi s-au prezentat la urne

Laburistul Sadiq Khan a obtinut un al treilea mandat, succesiv, de primar al Londrei, dupa…

12 ore ago

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne au ocupat campusurile pentru a protesta fata de razboiul din Gaza

Studentii de la Trinity College din Dublin si de la Universitatea Lausanne din Elvetia au…

13 ore ago