externe

266 de avioane ale Rusiei au fost doborate de la declansarea invaziei. Plus 233 de elicoptere, fiind distruse si 2.466 de tancuri

266 de avioane ale Rusiei au fost distruse in Ucraina de la inceputul invaziei lansate de Moscova, a anuntat vineri Ministerul de Externe ucrainean.

In cea de-a 226-a zi de la declansarea invaziei, Ucraina a distrus aproape 5.100 de vehicule blindate, 233 de elicoptere, 2.466 de tancuri si 266 de avioane. De asemenea, peste 61.000 de soldati rusi si-au pierdut viata.

Ucraina a anuntat joi ca a eliberat in decurs de o luna mai mult de 400 de kilometri patrati din teritoriile ocupate de Rusia in sudul acestei tari, trupele ruse confruntandu-se cu o contraofensiva ucraineana, informeaza AFP, citata de Agerpres.

„Fortele armate ale Ucrainei au eliberat peste 400 de kilometri patrati din regiunea Herson, de la inceputul lunii octombrie”, a anuntat purtatoarea de cuvant al Comandamentului militar Sud, Natalia Gumeniuk, evaluand pentru prima data in cifre progresele armatei ucrainene.

Citeste si: Vaicareli la Moscova: „Ucraina a desfasurat un numar impresionant de trupe si armament in Zaporojie. Depaseste cu mult orice cantitate de la inceputul operatiunii speciale”

Fortele armate ucrainene au desfasurat pana in prezent mai multe arme si trupe la linia de contact din regiunea Zaporojie decat a fost vreodata in cursul operatiunii militare speciale, a declarat pentru TASS presedintele miscarii „Suntem impreuna cu Rusia”, Vladimir Rogov.

„Numarul de arme si personal [ucrainean] desfasurat pana acum pe linia de contact [din regiunea Zaporojie] este impresionant. Depaseste cu mult orice cantitate care a existat vreodata pe parcursul intregii desfasurari a operatiunii militare speciale”, a declarat oficialul, citat de agentia rusa TASS.

Rogov a declarat anterior ca Ucraina a desfasurat peste 450 de trupe speciale pentru operatiuni de lupta. Potrivit acestuia, in septembrie, fortele ucrainene au organizat cel putin trei exercitii pentru a-si duce trupele dincolo de Nipru. Pana la cinci grupuri de 100-110 militari complet echipati au fost antrenate sa traverseze Niprul in cadrul unui program de antrenament care a implicat drone de supraveghere si de atac, inclusiv Bayraktar TB2, a precizat el.

Armata ucraineana a realizat in ultimele saptamani progrese importante in nordul regiunii sudice Herson si a eliberat din mainile rusilor aproape toata regiunea Harkov, in nord-est, deschizand astfel calea pentru continuarea contraofensivei spre regiunea Lugansk, bastion al separatistilor instalati de Moscova din 2014.

Dupa o serie de infrangeri drastice suferite in ultimele saptamani de trupele ruse in urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe directii, presedintele rus Vladimir Putin a decis mobilizarea a 300.000 de rezervisti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean si oficializarea anexarii provinciilor ucrainene Donetk, Lugansk, Herson si Zaporojie, in urma unor asa-zise referendumuri.

Citeste si: Analiza: Rusia pierde razboiul in toate cele patru regiuni „anexate”. Disperare printre trupele ruse: „Ne tremura picioarele aici, pamantul se cutremura”

Citeste si: Rascoala in armata Rusiei, sute de soldati protesteaza cu arma in mana: „Suntem foarte rau tratati. Nu avem mancare, corturi, echipamente” – Video

Presedintia ucraineana a afirmat vineri ca populatia Ucrainei, confruntata cu o invazie rusa, este un ”artizan al pacii”, la putin timp dupa ce organizatia nonguvernamentala ucraineana Centrul pentru Libertati Civile a devenit co-laureata a Premiului Nobel pentru Pace din 2022, transmite AFP.

”Poporul ucrainean este astazi principalul artizan al pacii, in care trebuie sa existam fara agresiune”, a scris pe aplicatia Telegram seful de cabinet al presedintiei ucrainene, Andrii Iermak.

Activistul belarus Ales Bialiatki, organizatia rusa de aparare a drepturilor omului Memorial si organizatia ucraineana Centrul pentru Libertati Civile sunt laureatii Premiului Nobel pentru Pace din 2022, pentru eforturile lor de a documenta abuzurile asupra drepturilor omului, a anuntat vineri Comitetul Nobel din Norvegia.

Acest Premiu Nobel pentru Pace acordat unor organizatii care au cercetat abuzurile asupra drepturilor omului survine in contextul in care Ucraina lupta impotriva unei invazii ruse ce a atras acuzatii ca au fost comise numeroase crime de razboi.

Anul trecut, Premiul Nobel pentru Pace a mers la doi campioni al libertatii presei si informatiilor, jurnalista filipineza Maria Ressa si jurnalistul rus Dmitri Muratov.

Premiul, care consta intr-o diploma, o medalie de aur si un cec de 10 milioane de coroane (912.000 de euro), care va fi impartit intre laureati, va fi inmanat la 10 decembrie in cadrul unei ceremonii la Oslo

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Firea, iar la Antena 3: „Si eu am fost olimpica la romana, dar nu m-am laudat cu asta”

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, a sustinut duminica seara, la Antena 3, ca…

8 ore ago

O unitate de veterani ucraineni, de peste 60 de ani, in lupta cu rusii. „Lupii Stepei” nu primesc nici munitie si nici salarii din partea armatei

Unitatea de artilerie mobila a lui Oleksandr Taran nu face parte din trupele armatei  ucrainene,…

8 ore ago

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

9 ore ago

Piedone il ia peste picior pe „prietenul” Ciolacu: „Salivezi ca pisica la sunca, vad c-ai mai albit in ultima luna! Stresat? Esti bine?”

Candidatul PUSL la Primaria Capitalei Cristian Popescu Piedone i-a transmis duminica lui Marcel Ciolacu ca…

8 ore ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

17 ore ago