news

BOR sustine ca a donat 80 de milioane de euro in pandemie si ca plateste impozite la stat: „Stire falsa ca Biserica nu ar plati impozite”

Biserica Ortodoxa, ca orice alt cult religios din Romania, plateste impozite conform legii, singurele venituri care sunt scutite fiind doar cele provenite din vanzarea obiectelor si cartilor de cult si din contributii, „nu taxe”, pentru anumite servicii religioase, care nu sunt activitati comerciale, a precizat, miercuri, Patriarhia Romana.

Potrivit unui comunicat al Biroului de presa al Patriarhiei, cultele religioase au un statut fiscal similar cu al ONG-urilor, partidelor politice, sindicatelor, universitatilor, respectiv fondurile care circula in interiorul organizatiei sunt menite sa o consolideze si sa inlesneasca buna ei functionare.

„Biserica Ortodoxa Romana plateste impozit pe cladiri si terenuri aflate in folosinta, pe salariile angajatilor (personal clerical si neclerical), precum si pe orice venit obtinut dintr-o activitate cu caracter economic, daca fondurile rezultate din acea activitate nu sunt directionate catre opere social-filantropice, religioase, educationale si culturale”, se explica in comunicat.

Fondurile provenite din sursele neimpozitate, menite sa sprijine autofinantarea, „la fel de reala ca finantarea partiala de la stat”, raman, potrivit Patriarhiei, exclusiv in circuitul intern si sunt reinvestite in intretinerea si repararea lacasurilor de cult, precum si in opera caritabila.

„Stirea falsa ca Biserica nu ar plati impozite transfera astfel nedrept asupra Bisericii mandatul exclusiv al statului insusi, in acest caz monopolul acestuia asupra fiscalitatii”, se mentioneaza in comunicatul Patriarhiei.

„In spatiul public, stirile de tipul ‘Biserica nu plateste impozite’ (o tema neacoperita de realitate, deci un neadevar), ignora o uriasa evidenta formulabila onest astfel: statul(!), din ratiuni bine gandite, nu impoziteaza Biserica/cultele religioase in legatura stricta cu obiectele & cartile lor de cult si contributiile benevole ale credinciosilor, venituri reinvestite in activitati menite sa sustina bisericile si activitatile sociale ale acestora profund benefice pentru societate”, mai transmite BOR.

Conform Patriarhiei Romane, „niciun stat democratic prin reprezentatii sai intelepti nu-si sufoca fiscal partenerii sociali cei mai fideli, precum cultele religioase, a caror calitate morala a fost probata concret si consistent in perioade de criza sociala, asa cum a fost si cea de pandemie, perioada de doi ani in care numai BOR a contribuit social-filantropic inclusiv la ajutarea persoanelor si institutiilor medicale afectate de pandemie cu o suma de peste 80 de milioane de euro”.

„Relatia rationala stat – culte religioase reflecta astfel relatia statului democratic cu proprii sai cetateni, in primul rand cu cei mai implicati civic dintre acestia”, mai precizeaza BOR.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

29 de minute ago

Steven Seagal s-a dus la investirea lui Putin, mesaj delirant: „Este cel mai mare lider mondial. Viitorul va fi cel mai bun cu el” – Video

Actorul american Steven Seagal si-a facut aparitia in Rusia, la Moscova, cu ocazia celei de-a…

2 ore ago

Datoriile Romaniei au ajuns la un nivel fara precedent in mandatul „specialistilor” lui Ciolacu: 52,5% din Produsul Intern Brut (PIB)

Nivel record al datoriei publice a Romaniei. Aceasta a ajuns la 841,292 miliarde lei in…

3 ore ago