externe

Noul guvern al Germaniei, atitudine mult mai dura fata de Rusia comparativ cu era Merkel: „Moscova nu va dicta pozitia militara a NATO”

Noul ministru al apararii german, Christine Lambrecht, s-a pronuntat duminica pentru adoptarea unor sanctiuni mai dure contra Rusiei, care a desfasurat zeci de mii de soldati la frontiera cu Ucraina, informeaza France Presse si Reuters, citate de Agerpres.

Cei responsabili pentru o agresiune trebuie sa suporte ”consecinte personale”, a declarat Lambrecht pentru publicatia Bild am Sonntag, adaugand ca Germania si aliatii sai ”au in vizor” pe presedintele rus Vladimir Putin si anturajul acestuia.

”Trebuie sa epuizam toate posibilitatile de sanctiuni diplomatice si economice. Fiecare pas suplimentar trebuie sa fie efectuat in acord cu aliatii nostri”, a continuat politiciana social-democrata germana.

Christine Lambrecht a inceput duminica prima sa vizita externa printr-o deplasare in Lituania, unde a inspectat unitatile militare germane prezente la baza de la Rukla.

”NATO va discuta despre propunerile facute de Rusia privind securitatea, dar nu ii va permite Moscovei sa dicteze pozitia militara a Aliantei”, a subliniat ministrul german al apararii in timpul vizitei.

Dupa ce a concentrat aproape 100.000 de militari in apropierea granitei cu Ucraina, Rusia a prezentat vineri propuneri privind scaderea rolului SUA si al NATO in fosta Uniune Sovietica si in Europa de Est, cerand negocieri de urgenta cu Washingtonul.

Rusia doreste ca NATO sa garanteze ca aceasta organizatie nu se va extinde spre est si nu va include Ucraina, conditie deja respinsa de catre Occident, care a amenintat Moscova cu sanctiuni dure daca in Ucraina ar intra militari rusi.

”Trebuie sa rezolvam actualele tensiuni la nivel diplomatic, dar si prin cresterea descurajarii credibile”, a insistat Christine Lambrecht.

Aproximativ 550 de soldati germani sunt desfasurati la baza militara Rukla din Lituania, iar Germania conduce batalionul multinational din tara baltica.

Unitati militare similare au fost trimise si in Estonia, Letonia si Polonia in 2017 pentru a descuraja o eventuala agresiune din partea Rusiei, dupa ce aceasta a anexat Crimeea in 2014 si ulterior a ajutat separatistii din estul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Recent Posts

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

4 ore ago

Rares Bogdan anunta ca Bolojan nu va candida la Presedintie: „Contextul actual il favorizeaza pe Nicolae Ciuca ca si candidat”

Prim-vicepresedintele PNL Rares Bogdan a declarat, marti, ca singurul candidat pe care liberalii il sustin…

O oră ago

9 mai, zi tensionata in Moldova. Maia Sandu anunta ca Moscova orchestreaza manifestatii in republica

Presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a denuntat marti manifestatii care, in opinia sa, sunt controlate…

O oră ago

Venetia a incasat aproape 1 milion de euro in primele zile ale experimentului cu intrare platita pentru a combate aglomeratia

Taxa de intrare pentru turistii de o zi in Venetia a adus orasului venituri de…

O oră ago

Surpriza majora, neutra Elvetie vrea o colaborare stransa cu NATO. Si alte trei state europene neutre poarta discutii cu NATO – Die Presse

Patru tari europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elvetia, Irlanda si…

4 ore ago