life

Prima retrospectiva Brancusi din ultimii aproape 30 de ani se deschide la Paris. Peste 120 de sculpturi si sute de schite, picturi si documente sunt expuse la Centrul Pompidou

O retrospectiva rara a sculptorului Constantin Brancusi, care a revolutionat sculptura la inceputul secolului XX, dar ale carui lucrari pot fi extrem de dificil de transportat, s-a deschis, miercuri, la Paris, potrivit The Guardian.

Nascut in Romania in 1876, Brancusi a sosit la Paris la varsta de 28 de ani si, la scurt timp, I s-a alaturat lui Auguste Rodin.

„Nimic nu creste la umbra marilor copaci”, a spus Brancusi dupa ce a petrecut trei luni cu creatorul Sarutului si al Ganditorului.

Lucrand direct cu lemnul si marmura si fara a folosi matrite, Brancusi a lansat o noua abordare radicala a sculpturii care a cautat sa purifice formele umane in forme abstracte.

Peste 120 de sculpturi si sute de schite, picturi si documente sunt expuse la Centrul Pompidou pana la 1 iulie – prima retrospectiva la aceasta scara din ultimii aproape 30 de ani.

Asta pentru ca multe dintre lucrarile sale principale, in special turnurile de ipsos echilibrate precar pe o baza mica, nu pot fi transportate fara costuri enorme de asigurare.

Ultima retrospectiva, in 1995, a fost tot la Centrul Pompidou, care a mostenit atelierul si intreaga colectie personala ale lui Brancusi.

Sculptorul a acordat foarte rar interviuri si a refuzat sa aiba un agent, vanzand direct cumparatorilor care trebuiau sa-i viziteze atelierul.

In 1945 a incetat brusc sa sculpteze, considerand ca nu mai avea nimic de adaugat. In ultimii 12 ani de viata el nu a mai sculptat, petrecandu-si timpul reamenajandu-si atelierul si vanzand piesele ramase.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Paul de Romania, prins in Malta. El are de ispasit o pedeapsa de 3 ani si patru luni de inchisoare

In urma cooperarii politienesti dintre Politia Romana si Politia din Malta, potrivit unor surse judiciare,…

25 de minute ago

„Cancel culture“ – editia 1947-1948. Cum a fost distrusa Academia Romana si au fost „anulati“ Tudor Arghezi, Traian Vuia, Lucian Blaga si Radulescu-Motru

In numarul din 5 ianuarie 1947, ziarul „Scanteia“ incepea o brusca si furibunda campanie impotriva…

8 ore ago

Trofee de razboi germane, la Moscova: un tanc „Leopard” si o masina de lupta „Marder”, in expozitia pregatita pentru ziua de 9 mai

Armata rusa vrea sa isi demonstreze succesele obtinute in invazia Ucrainei cu o expozitie de…

8 ore ago

Lansarea lui Firea, stricata de protestatarul „Ceausescu”: „Domnul Ciolacu, va este rusine ca sunteti moldovean?”. Grup de aplaudaci adus din Voluntari – Video

Candidatul PSD la Primaria Capitalei, Gabriela Firea, si-a inregistrat duminica oficial candidatura la Biroul Electoral…

4 ore ago

Ciolacu sustine acum ca este „moldovean”, la doua zile dupa ce s-a declarat „jignit” daca e facut moldovean

Premierul PSD Marcel Ciolacu a sustinut duminica, la un eveniment electoral, ca este "moldovean", in…

4 ore ago