Categories: news

Un important judecator dezvaluie fatarnicia lui Tudorel Toader: „Este un aspect de neinteles”. Una scrie in cartile sale, alta face ca ministru

Judecatorul Dragos Calin, co-presedinte al Forumului Judecatorilor, initiator al memoriului care a adunat peste 3.000 de semnaturi din partea magistratilor pentru a fi retrase legile justitiei, atrage atentia asupra comportamentului „de neinteles” al lui Tudorel Toader.

Dragos Calin condamna, intr-un interviu pentru ziare.com, atitudinea ministrului Justitiei de a refuza un nou dialog cu judecatorii dupa ce CSM a avizat negativ legile justitiei.

„Desi in studiile sale stiintifice domnul ministru incurajeaza dialogul judecatorilor constitutionali, ca ministru ignora, cel putin pentru moment, un dialog cu judecatorii obisnuiti. Este un aspect de neinteles”, spune judecatorul.

Dragos Calin a comentat si afirmatiile lui Tudorel Toader, care a tiunut sa sublineize ca avizul CSM este doar „consultativ”.

„Domnul ministru a activat 9 ani ca judecator al CCR. Stie, asadar, foarte bine ca jurisprudenta recenta a acesteia a dezvoltat o noua dimensiune a dispozitiilor art.1 alin. (5) din Constitutie (‘In Romania, respectarea Constitutiei, a suprematiei sale si a legilor este obligatorie’), in sensul atasarii continutului sau normativ a principiului colaborarii loiale intre institutiile si autoritatile statului.

Inclusiv normele legislative ce prevad avizul CSM trebuie interpretate in spiritul loialitatii fata de Constitutie si obligatiei autoritatilor publice de a aplica MCV si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru. Ca atare, nici avizul CSM nu poate fi nesocotit, el fiind emis in respectul suprematiei Constitutiei. Nu este vorba ca magistratii sa adopte ei insisi legile”, a subliniat judecatorul.

El a subliniat ca proiectul de legi ale justitie ar trebui sa fie retras.

„Ar trebui retras. Multe modificari de esenta propuse de ministrul Justitiei incalca MCV, rapoartele sale constante si fundamentele unei magistraturi firesti intr-un stat democratic. CCR a apreciat ca, prin faptul ca are calitatea de membru al UE, statului roman ii revine obligatia de a aplica acest mecanism si a da curs recomandarilor stabilite in acest cadru, in aplicarea art. 148 din Constitutia Romaniei.

(…) Suntem un stat membru al Uniunii Europene. Reactiile Comisiei Europene si ale partenerilor europeni sunt negative. Nu e prea dificil pentru un ministru al Justitiei sa inteleaga acest lucru. Si miile de magistrati i-au reamintit in ultimele zile.

Strict tehnic, exista, dupa adoptarea in Parlament, posibilitatea unui control a priori la Curtea Constitutionala, care a respins in precedent unele propuneri similare, mai ales referitoare la raspunderea magistratilor. Cred ca ministrul va cantari toate argumentele si va lua solutia pe care aproape toti colegii mei o asteapta”, arata judecatorul Dragos Calin.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:
Ovidiu Albu

Share
Published by
Ovidiu Albu

Recent Posts

Tupeul clanului Doldurea. Patronul statiei GPL a depus plangere penala impotriva a trei comandanti ai pompierilor

Casa de avocatura care ii reprezinta pe patronii statiei GPL de la Crevedia a anuntat,…

2 ore ago

Surpriza majora, neutra Elvetie vrea o colaborare stransa cu NATO. Si alte trei state europene neutre poarta discutii cu NATO – Die Presse

Patru tari europene neutre care nu sunt membre ale NATO, respectiv Austria, Elvetia, Irlanda si…

2 ore ago

Steven Seagal s-a dus la investirea lui Putin, mesaj delirant: „Este cel mai mare lider mondial. Viitorul va fi cel mai bun cu el” – Video

Actorul american Steven Seagal si-a facut aparitia in Rusia, la Moscova, cu ocazia celei de-a…

4 ore ago