externe

Un nou esec la negocierilor dintre Rusia si Ucraina. Delegatia rusilor este condusa de Dmitri Kozak, cel care a dorit sa ingenunchieze Moldova

Moscova sustine ca mediatorii nu reusesc sa exercite presiuni asupra Kievului, dupa ce noua runda de negocieri cu privire la rezolvarea conflictului din Donbas (estul Ucrainei), care dureaza de aproape opt ani de zile, s-au incheiat fara niciun rezultat concret dupa noua ore de discutii, relateaza DPA, TASS si Unian, citate de Agerpres.

Reprezentantii Ucrainei si Rusiei s-au intalnit joi pentru a doua runda de discutii de la inceputul acestui an in asa-numitul format Normandia, cu mediere franceza si germana.

Mediatorii sustin planul de pace, dar „spre marele nostru regret” nu preseaza guvernul ucrainean sa-si indeplineasca partea sa din Acordurile de la Minsk, a declarat seful adjunct al administratiei prezidentiale ruse Dmitri Kozak, reprezentantul Moscovei la aceste discutii.

„Nu am reusit sa surmontam diferendele de opinie”, a spus Kozak, mentionand ca partea ucraineana interpreteaza planul de pace diferit de partea rusa.

Dmitri Kozak a criticat din nou guvernul ucrainean pentru ca respinge dialogul direct cu liderii separatisti ai regiunilor Lugansk si Donetk (estul Ucrainei), reiterand ca implementarea acordului de la Minsk este o conditie prealabila pentru solutionarea conflictului din Donbas fara violenta.

„Am incercat sa ne punem de acord ca la urmatoarea intalnire a Grupului de contact (Ucraina, OSCE si Rusia) sa se inceapa un dialog privind viitorul statut al Donbasului ca parte a Ucrainei postconflict. Nu am reusit sa obtinem consimtamantul Kievului pentru un astfel de dialog”, a declarat Kozak, adaugand ca la actuala runda de discutii s-a procedat de fapt la o „inventariere a diferitelor lecturi pe tema Acordurilor de la Minsk”.

Negociatorul ucrainean Andrii Iermak a confirmat ca discutiile nu au avansat in ceea ce priveste problemele aflate in disputa, dar a spus ca a existat o incetare a focului completa saptamana trecuta pret de mai multe zile, calificand aceasta drept „un rezultat foarte puternic”.

” Doar intr-o atmosfera de implementare a incetarii focului exista cu adevarat posibilitatea de a continua aceste negocieri”, a spus Iermak, seful administratiei prezidentiale de la Kiev.

Potrivit acestuia, unul dintre obiectivele partii ucrainene in cadrul negocierilor estet deblocarea activitatii Grupului de contact trilateral pentru a avansa in continuare in reglementarea pasnica a conflictului din Donbas.

Kievul doreste o ameliorare a verificarii incetarii complete a focului in estul Ucrainei, deblocarea procesului de eliberare reciproca a prizonierilor si deschiderea punctelor de control pe linia de demarcatie.

Moscova doreste sa treaca peste aceste etape si incearca sa obtina acordul Kievului la un dialog direct cu separatistii si acordarea unui statut de autonomie pentru cele doua autoproclamate „republici populare” Lugansk si Donetk.

Runda anterioara de negocieri la nivel de consilieri politici ai liderilor celor patru tari participante (Germania, Franta, Ucraina si Rusia) a avut loc la 26 aprilie 2021 la Paris, incheindu-se de asemenea fara niciun rezultat, dupa circa opt ore de discutii.

Zone din regiunile Lugansk si Donetk care se intind de-a lungul frontierei cu Rusia sunt controlate de aproape opt ani de separatisti prorusi, sustinuti de Moscova, de la inceputul conflictului din Donbas in aprilie 2014.

Cine este Dmitri Kozak

Numele lui Dmitri Kozak este legat de planul de reglementare a conflictului transnistrean, din 2003, cunoscut drept „Memorandumul Kozak” sau „Planul Kozak”. Planul viza constituirea a unui stat moldovenesc federal asimetric si stationarea trupelor rusesti pe teritoriul R. Moldova pentru inca 20 de ani (pana in 2023).

Planul Kozak stipula ca viitoarea federatie va avea un parlament bicameral: Camera reprezentantilor (cu 71 de deputati) si Senatul (cu 26 de senatori, dintre care 13 reprezentanti ai Republicii Moldova, 9 ai Transnistriei si 4 ai Gagauziei).

Se propunea ca limba de stat sa fie „moldoveneasca, iar limba oficiala pe intreg teritoriul republicii federative – limba rusa”, fara a se preciza care este diferenta dintre limba de stat si limba oficiala.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Ministrul Apararii din SUA, Lloyd Austin, negocieri cu China privind situatia Taiwanului. Discutii in Singapore

Ministrul american al Apararii, Lloyd Austin, se va intalni saptamana viitoare cu omologul sau chinez…

24 de minute ago

Un ofiter de politie din Marea Britanie a fost demis dupa ce si-a numit colega „romanca proasta”

Un ofiter de politie din Croydon care si-a numit colega "romanca proasta" dupa ce aceasta…

39 de minute ago

Rusia foloseste pe fronturile din estul Ucrainei fosti mercenari Wagner care au luptat in Africa, avertizeaza serviciile secrete britanice

Serviciul britanic de informatii al apararii a declarat ca Rusia isi intensifica razboiul impotriva Ucrainei…

54 de minute ago

Un oras thailandez care se confrunta cu o crestere masiva a populatiei de maimute salbatice a pus la cale un plan pentru a le prinde si a le trimite departe

Mai multe conflicte maimuta-om au convins recent autoritatile din Lopburi, un oras aflat in centrul…

55 de minute ago

Rusia si Coreea de Nord pregatesc „o surpriza in octombrie” – o provocare menita sa-l ajute pe Donald Trump sa castige alegerile in SUA

Administratia Biden este din ce in ce mai ingrijorata de faptul ca intensificarea aliantei militare…

O oră ago

Romania ar putea produce munitie pentru tancurile Abrams. Ministrul Economiei spune ca „stim toti pasii pe care ii avem de facut”

Ministrul Economiei, Radu Oprea, a declarat vineri, la Digi24, ca Romania ar putea deveni principalul…

O oră ago